Vláda zřejmě návrh odmítne Foto: vlada.cz

Babiš kritizuje služební zákon, státní tajemníci podle něj mají větší pravomoci než ministr

Premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiš ustoupil od myšlenky přesunout vedení státní služby z ministerstva vnitra na úřad vlády. O návrhu novely zákona, která má zjednodušit ministrům odvolávání takzvaných odborných náměstků, budou jednat vládní legislativci ve čtvrtek, kabinet 21. února. Babiš to řekl poté, co se dnes zhruba hodinu účastnil pravidelného jednání státních tajemníků.

Účastníci porady podle Babiše dospěli k názoru, že vedení státní služby není třeba stěhovat. Návrh tak připravovaná novela obsahovat nebude. Nevypořádaná zůstala podle premiéra pouze připomínka odborových svazů. Legislativní rada vlády se návrhem, který má upravit tři a půl roku starou normu, bude zabývat ve čtvrtek.

Služební zákon má podle Babiše nedostatky z hlediska otevřenosti státní správy, nelíbí se mu, že noví ministři nemohou vyměnit náměstky, pokud s nimi nejsou spokojeni. „Státní tajemníci a náměstci jsou těžko odvolatelní, i když někteří na ty funkce profesně nemají a státní tajemníci mají de facto větší pravomoci než ministr,“ uvedl v neděli na sociálních sítích.

Dnes se ohradil proti kritice změn, které ve státní správě provedli k 1. lednu ministři jeho vlády. Není podle něj pravda, že vláda bez důvěry propustila dvě stovky lidí.

Podle návrhu novely by mohli odborní náměstci, nyní jmenovaní na základě výběrového řízení na neomezenou dobu, práci vykonávat pouze pět let. Ministerstvo vnitra také navrhuje rozšířit důvody pro odvolání takzvaných představených. Upozorňuje na to, že šéfové sekcí, oddělení či odborů jsou dnes odvolatelní jen tehdy, pokud dosahují nevyhovujících služebních výsledků. „Představený, jehož výkon je alespoň dostačující (byť jinak podprůměrný), zůstává i nadále představeným jmenovaným na dobu neurčitou,“ kritizuje návrh. Představenými mají být v budoucnu jen ti, kteří nebudou podprůměrní v nově plánované pětistupňové hodnotící škále. Nový systém hodnocení by měl umožňovat provádět jej podle potřeby.

Zákon měl pomoct odpolitizovat státní službu, minulá vláda ho přijala i kvůli požadavkům Evropské unie.

(čtk)