Akcenta (AKCENTA CZ)
Investice  |  09.02.2018 15:38:36

Vývoj na devizovém trhu v 6. týdnu (5.2.-9.2.2018)

Klíčové události a ukazatele

CZ - Počet volných pracovních míst v lednu vzrostl na téměř 231 tis.
CZ - Přebytek obchodní bilance v roce 2017 činil 152,6 mld. korun
PL - Polská centrální banka ponechala hlavní úrokovou sazbu na úrovni 1,50 %
US - Index ISM v sektoru služeb v lednu vzrostl na 59,9 bodu

Očekávané události a ukazatele v příštím týdnu

CZ - Index spotřebitelských cen (leden)
CZ - Hrubý domácí produkt (4. čtvrtletí) - předběžný odhad
EZ - Hrubý domácí produkt (4. čtvrtletí) - předběžný odhad
US - Index spotřebitelských cen (leden)

Měnové kurzy (vývoj v tomto týdnu) a Predikce vývoje


Úrokové sazby


Vývoj EUR/CZK

  • Mírné oslabení koruny vůči euru lehce nad hladinu 25,20 CZK/EUR během první poloviny tohoto týdne ve čtvrtek odpoledne nakonec vyústilo v prudší oslabení koruny a její posun nad úroveň 25,30 CZK/EUR. Za tímto oslabením koruny je nutné hledat vývoj v zahraničí, především výprodeje na akciových trzích. Česká měna je sice méně náchylná na negativní vývoj na zahraničních finančních trzích než např. polský zlotý či maďarský forint, přesto si i ona si tentokráte přispala ztráty.
  • Tento týden byl velmi bohatý na domácí makroekonomické statistiky. V podstatě všechna zveřejněná čísla, ať se týkala průmyslu, maloobchodu, zahraničního obchodu či nezaměstnanosti ukázala na pokračující hospodářskou konjunkturu české ekonomiky. Jedinou výjimkou je stavebnictví, kde zůstává situace rozpačitá. Ze stavebnictví totiž i nadále přicházejí slabší čísla, ať jsou to stavební povolení, bytová výstavba či inženýrské stavitelství, které v sobě promítá investice veřejného sektoru. Specifikem loňského roku v inženýrském stavitelství byla skutečnost, že sice byly připraveny finanční prostředky, ale nebyly připravené projekty. Specifikem letošního roku bude, že snad konečně budou připraveny i projekty, ale stavební firmy se budou velmi pravděpodobně potýkat s nedostatkem pracovníků, jinak řečeno budou mít omezené kapacity. K tomu nezbývá než dodat, že inženýrské stavby v podobě např. tolik potřebné dopravní infrastruktury, jsou přitom skrz multiplikační efekt na HDP skvělou příležitostí jak dostat ekonomiku z hospodářské recese. Jenže v letech 202 – 2013, kdy to ČR potřebovala jako sůl, se tímto směrem moc neinvestovalo a i loňský výsledek inženýrského stavitelství byl zklamáním.
  • Zatímco loni touto dobou byly hlavním tématem spekulace ohledně termínu ukončení intervenčního režimu ČNB, tak letos je hlavním tématem nedostatek zaměstnanců. Při pohledu na lednová data z pracovního trhu se není čemu divit. Nezaměstnanost sice kvůli negativní sezónnosti dočasně vzrostla na 3,9 %, přičemž nezaměstnaných bylo necelých 290 tis., ale poptávka po zaměstnancích v podobě volných pracovních míst vzrostla na téměř 231 tis. A z prosincových nových zakázek v průmyslu či z předstihových ukazatelů jako např. PMI to vypadá, že hlad firem po zaměstnancích bude přetrvávat minimálně i v nadcházejících měsících. Ekonomická teorie hovoří v tomto směru poměrně neúprosně, ale jasně – nadále rychle porostou mzdy a trh opustí ti zaměstnavatelé, kteří neustojí tlak zvyšování nákladů.


Vývoj USD/CZK

  • Koruna vůči americkému dolaru v tomto týdnu oslabila z pondělních 20,20 až na pátečních 20,60 CZK/USD.
  • Zatímco ve 4. čtvrtletí loňského roku jsem mnohokráte upozorňoval, že americký dolar bude oslabovat, tak v posledních dvou týdnech jsem varoval, že zisky, které si koruna v závěru prosince a během ledna vůči dolaru připsala, jsou krátkodobě neudržitelné a že se nezadržitelně blíží čas korekce. Té jsme se dočkali v tomto týdnu, když dolaru významně pomohla velmi dobrá data z amerického pracovního trhu (byla zveřejněna v pátek 2. února). Kromě toho výprodeje na akciových trzích také spíše pomohly dolaru, když americká měna v obdobích vyšší averze k riziku posiluje.
  • I nadcházející týdny mohou být spíše ve znamení silnějšího dolaru. Důležitými mezníky budou nyní až březnová zasedání centrálních bank (Evropská ECB zasedá 8. března a Americký Fed 21. března), která mohou vývoj dolaru opět obrátit. Především zasedání Fedu již nyní vzbuzuje řadu otazníků včetně nového guvernéra J. Powella a nově také toho, že akciové trhy letí od začátku února opravdu hodně strmě dolů.


Vývoj PLN/CZK


Vývoj EUR/USD

  • Na hlavním měnovém páru v tomto týdnu pokračovalo oslabování eura, které započalo již minulý pátek (2. února) po lepších datech z amerického pracovního trhu. Společná evropská měna tak v tomto týdnu postupně oslabovala až na čtvrtečních 1,221 USD/EUR. V pátek odpoledne se obchodovalo pod úrovní 1,23 USD/EUR.
  • Zatímco ve 4. čtvrtletí loňského roku jsem mnohokráte upozorňoval, že americký dolar bude oslabovat, tak v posledních dvou týdnech jsem naopak varoval, že zisky, které si euro v závěru prosince a během ledna vůči dolaru připsalo, jsou krátkodobě neudržitelné a, že se nezadržitelně blíží čas korekce. Té jsme se dočkali v tomto týdnu, když dolaru významně pomohla již velmi dobrá data z amerického pracovního trhu z minulého pátku a také výprodeje na akciových trzích, když americká měna v obdobích vyšší averze k riziku spíše posiluje.
  • I nadcházející týdny tak mohou být spíše ve znamení silnějšího dolaru. Důležitými mezníky budou až březnová zasedání centrálních bank (Evropská ECB zasedá 8. března a Americký Fed 21. března), která mohou vývoj dolaru opět obrátit. Především zasedání Fedu již nyní vzbuzuje řadu otazníků včetně nového guvernéra J. Powella a nově také toho, že akciové trhy letí od začátku února opravdu hodně strmě dolů. Pokud bude výprodej na akciových trzích pokračovat i v nadcházejících týdnech, tak to může mít i vážné konsekvence pro březnové zasedání Fedu. Nyní se totiž očekává, že Fed v březnu zvýší úrokové sazby, k čemuž by však nakonec s ohledem právě na vývoj na finančních trzích nemuselo dojít. Místo přilévání pomyslného oleje do ohně (zvyšování sazeb) by tak nakonec Fed mohl zvolit postup „wait and see“ a se zvýšením sazeb posečkat na vhodnější moment. 21. březen by tak mohl být velmi dobře momentem, kdy euro dostane v podobě nezvýšení sazeb Fedem impuls k posílení. To však hodně předbíhám, protože nadcházející týdny nepochybně ještě přinesou mnoho zajímavého.

AKCENTA CZ

je největší nebankovní obchodník s devizami ve střední Evropě. Na českém trhu působí již od roku 1997 a své služby nabízí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku a Rumunsku. Mezi více než 29 tisíci klienty převažují především firmy a podnikatelé zabývající se exportem nebo importem. Těm AKCENTA CZ nabízí kompletní realizaci zahraničního platebního styku: minimálními poplatky za zahraniční platby, výhodné individuální směnné kurzy a efektivní zajišťovací (termínové) obchody. AKCENTA CZ je držitelem povolení k činnosti platební instituce a je také držitelem licence pro obchodování s cennými papíry. AKCENTA CZ šetří firmám peníze

Více informací na: https://www.akcentacz.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 10:10  Nvidia: Zveřejnění nových AI čipů Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688