Project Syndicate: Má akciový trh nakročeno k „medvědovi“?

Prvotní novoroční optimismus mnoha investorů možná dostal v posledních dnech ránu v podobě obav z ekonomického zpomalení v důsledku zvyšování úrokových sazeb. Nikoho by však nemělo překvapit, pokud po současném prudkém pádu cen akcií bude následovat rychlý návrat k býčímu trendu, alespoň krátkodobě. Navzdory nedávnému poklesu totiž nálada investorů zůstává v nesouladu s obezřetností, kterou vyjadřují političtí lídři.

Tržním protagonistům lze euforii z počátku roku snadno odpustit. Po solidním roce 2017 totiž klíčová makroekonomická data (o nezaměstnanosti, inflaci i spotřebitelské a podnikatelské náladě) spolu s prognózami HDP naznačovala, že silný růst bude pokračovat i v roce 2018.

Výsledkem je ona vzácná chvíle optimismu, jak ve Spojených státech, tak i ve většině velkých ekonomik, v kontextu uplynulého desetiletí. Makroekonomická data jsou pozitivně synchronizovaná a inflace zůstává krotká. Nedávná úprava MMF globálních dat o růstu směrem vzhůru navíc přišla právě v té fázi cyklu, kdy by ekonomika měla vykazovat známky zpomalení.

Kromě toho se už rekordní maxima akciových trhů tolik neopírají o uvolněnou měnovou politiku. Býčí náladu podporují důkazy o výrazném zvýšení kapitálových investic. V USA se hrubé domácí soukromé investice ve čtvrtém čtvrtletí roku 2017 meziročně zvýšily o 5,1 %. Jsou o téměř 90 % vyšší než v minimech velké recese, tj. ve třetím čtvrtletí roku 2009.

To je příznačné pro hlubší obnovu podnikových výdajů. Důkazem jsou zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby vyrobeného v USA, jež překonávají očekávání. V prosinci 2017 se meziměsíčně zvýšily o 2,9 % a v listopadu o 1,7 %.

Podobný obrázek vykreslují i další data. Index Fedu průmyslové výroby a využití kapacit zaznamenal v roce 2017 největší roční přírůstek od roku 2010, když vzrostl o 3,6 %. A tržní náladu dále naladí skutečnost, že americký prezident Donald Trump slibuje, že bude usilovat o výdaje na infrastrukturu a veřejné kapitálové programy ve výši 1,5 bilionu dolarů.

Politici se ale obávají

Tento býčí trend bude i nadále kontrastovat s varovnými vzkazy mnoha světových lídrů. Německá kancléřka Angela Merkelová v posledních několika týdnech varovala, že současný mezinárodní řád se ocitl v ohrožení. Francouzský prezident Emmanuel Macron poznamenal, že globalizace prochází velkou krizí. A kanadský premiér Justin Trudeau konstatoval, že neklid, který vidíme po celém světě, je hmatatelný a „neodchází“.

Politici nakonec mohou mít pravdu - ať už současná opatření jejich obavy odrážejí, nebo ne. Přetrvávají značná geopolitická rizika. Index populismu v rozvinutém světě, který sestavuje společnost Bridgewater Associates, se v roce 2017 vyšplhal na nejvyšší hodnotu od 30. let. Zohledňuje totiž populistická hnutí v USA, Velké Británii, Španělsku, Francii a Itálii. Dokud populismus zůstává politickou hrozbou, bude zvýšené také riziko zpátečnické protekcionistické obchodní politiky a vyšších kapitálových kontrol. A to by mohlo podkopat hospodářský růst.

Trh přitom nesprávně vyhodnocuje trvalé strukturální problémy, zejména neudržitelné navyšování globálního dluhu a neveselé fiskální vyhlídky. To platí především u USA, kde je cenou za toto zotavení rostoucí deficit. Jinými slovy: krátkodobý zisk stojí na politice, u níž hrozí, že v dlouhodobém měřítku ekonomiku potopí.

Kongresový rozpočtový úřad (CBO) předpověděl, že americký schodek se při současném vývoji během příštích 30 let až ztrojnásobí, a to z 2,9 % HDP v roce 2017 na 9,8 % v roce 2047. „Vyhlídka tak vysokého a stále rostoucího dluhu,“ varoval CBO, „představuje značná rizika pro stát a staví politiky před závažné problémy“.

Rozdílné scénaře politiků a businessmanů

Rozpor v hospodářském výhledu mezi firemními a politickými lídry má kořeny převážně v odlišných časových horizontech. Generální ředitelé firem se vzhledem ke krátkodobé povaze akciových trhů většinou zaměřují jen na příštích 12 měsíců, kdežto politici upírají pozornost na střednědobější prognózy.

S dalším vývojem v roce 2018 by firemní lídři i tržní protagonisté měli mít (a nepochybně i mít budou) na paměti, že se stále blížíme k datu, kdy bude potřeba zaplatit cenu za dnešní zotavení. Nedávné výkyvy na kapitálových trzích naznačují, že vědomí tohoto nevyhnutelného zúčtování pomalu začíná sílit.

Dambisa Moyová, ekonomka a publicistka, zasedá ve správních radách řady globálních korporací. Z angličtiny přeložil Jiří Kobělka.

Copyright: Project Syndicate, 2018.
www.project-syndicate.org


Zařazenopá 09.02.2018 07:02:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3749398/project-syndicate-ma-akciovy-trh-nakroceno-k-medvedovi.html
Přílohy
KategorieUdálosti
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.