Reakce rezortu financí na průzkum prezentovaný AČTO

Reakce Ministerstva financí a Finanční správy na průzkum pro Asociaci českého tradičního obchodu mapující množství kontrol dodržování zákona o evidenci tržeb

Finanční správa pravidelně informuje o přesných a úplných statistikách provedených kontrol. Ty považujeme na rozdíl od průzkumu na malém vzorku provozoven za vypovídající údaj. Finanční správa společně s celníky provedla v terénu za celou dobu fungování EET 84 486 kontrol s odhaleným pochybením 20 %. Těší nás, že kromě lepšího zacílení kontrol se zvyšuje i jejich efektivita. V první polovině roku 2017 provedla Finanční a Celní správa 41 507 kontrol a u 16 % z nich pracovníci zjistili porušení povinností. Ve druhém pololetí se počet kontrol snížil o 5000 a nálezovost se zvýšila o polovinu. Průměrný počet terénních kontrol je 200 denně. Poctivě evidující podnikatele můžeme ujistit, že jejich konkurenty, kteří se EET vyhýbají, čekají sankce do výše až 500 tisíc korun a v případě opakovaného porušení povinností i dočasné uzavření provozovny.

Za pozornost stojí, že zatímco průzkumníci AČTO v Karlovarském kraji nenašli žádnou prodejnu, která by pochybila, Finanční správa zde našla 33 % pochybení při 1 777 kontrolách (viz tabulka níže). Kontroly se samozřejmě nevyhýbají žádným typům provozoven, ale primárně se zaměřují na problematické prodejny, které jsou vytipovány na základě předchozí analytické činnosti. Díky tomu jsou zacíleny tam, kde se projeví nesrovnalosti. Ve výsledku to znamená menší administrativní zátěž pro podnikatele, kteří plní své povinnosti. Ničím neobvyklým nejsou ani opakované kontroly, které zjišťují, zda podnikatel napravil svá pochybení, na která ho kontroloři dříve upozornili. Pokud je u něj vše v pořádku, o proběhlé kontrole se už ani nedozví. Finanční správa doporučuje podnikatelům, kteří se rozhodli EET bojkotovat nebo obcházet, aby nespoléhali na to, že se vyhnou kontrole. Finanční správa takové jednání nebude tolerovat. Doposud udělili kontroloři pokuty ve výši 44 milionů korun.

Ohrazujeme se také proti třem zmíněným bodům, které údajně Ministerstvo financí nesplnilo. Jeden bod jsme již vyvrátili výše. Náklady na pořízení EET byly nahrazeny drobným živnostníkům, jak jsme od počátku uváděli, a to v podobě jednorázové slevy na dani 5 000 Kč. Evidence je zaváděna plošně, její postupný náběh ve čtyřech fázích byl politickým rozhodnutím minulé vlády. Nicméně díky tomuto fázování funguje systém EET plynuje a bez problémů a postupně tak narovnává podnikatelské prostředí. Ministerstvo financí momentálně finalizuje návrh novely zákona o evidenci tržeb, která ukotví náběh 3. a 4. fáze formou zákona. Kromě reakce na nález Ústavního soudu bude obsahovat i drobné změny resp. upřesnění v návaznosti na dosavadní aplikační praxi. Ministerstvo financí je však i nadále proti jakýmkoliv nesystémovým výjimkám, které by byly proti smyslu EET.

Název kraje Počet provedených kontrol na ET zjištění v % (bez neuskutečněných kontrol)
Statistiky kontrol EET
hl. m. Praha 17 812 19%
Středočeský kraj 8 788 17%
Jihočeský kraj 4 487 27%
Plzeňský kraj 5 075 17%
Karlovarský kraj 1 777 33%
Ústecký kraj 4 778 20%
Liberecký kraj 2 184 27%
Královéhradecký kraj 4 620 23%
Pardubický kraj 3 667 23%
kraj Vysočina 5 217 26%
Jihomoravský kraj 9 019 16%
Olomoucký kraj 3 365 18%
Moravskoslezský kraj 8 853 19%
Zlínský kraj 4 844 18%
Celkem 84 486 20%

Zařazenost 07.02.2018 15:02:00
ZdrojMFČR - daně
Originálmfcr.cz/cs/aktualne/v-mediich/2018/reakce-rezortu-financi-na-pruzkum-prezen-30992/
Přílohy
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.