Daňová Kobra odhalila propracovaný karusel. Zajišťovací příkazy zachránily státu desítky milionů

Rafinovaný daňový podvod, jehož nebezpečnost zvyšovalo zapojení firem s dlouholetou historií, zastavila spolupráce Finanční správy a Finančního analytického úřadu s Policií ČR. Vyšetřování podvodů za 172 milionů korun vyústilo v obžalobu sedmi lidí, kterým hrozí odnětí svobody od pěti do deseti let. Díky včasnému aplikování zajišťovacích příkazů již finanční úřady zabavily podvodných firmám na účtech 37 milionů korun a zajistily další aktiva.

Velmi si cením spolupráce s ostatními institucemi. Bez vzájemné koordinace by rozkrývání takto rozsáhlého podvodu bylo problematické. Tento případ je důkazem, že aktivní spolupráce je správnou cestou k odhalování složitých daňových úniků,“ komentuje Martin Janeček, generální ředitel Finanční správy. Upozornil také na roli zajišťovacích příkazů, které dávají finanční správě účinnou zbraň v boji s podvodníky.

Podvody, které jsou vyšetřovány v případu s krycím názvem Balkán, byly o to nebezpečnější, že se do nich zapojily zavedené firmy, jejichž roční tržby se počítaly ve stamilionech. Organizátor karuselového podvodu spoléhal to na, že v tomto objemu se fiktivní vývozy a následný neoprávněný odpočet DPH „ztratí“. Daňoví experti však narazili na skutečnost, že údajně vyvážené zboží se vymyká dosavadní činnosti firem a tuto stopu už nepustili. Odhalili propletený řetězec obchodních korporací, v němž byl i tzv. bílý kůň. Tento karusel zajišťoval fiktivní vývoz vysokozdvižných vozíků a následně i stejně virtuální dovoz zpět k hlavnímu dodavateli. Na základě vzájemných obchodů byla poté neoprávněně uplatňována DPH na vstupu či byl nárokován nadměrný odpočet DPH. Tímto způsobem měli podvodníci vylákat nejméně 172 milionů korun.

Všechny články řetězce, kromě renomovaných tuzemských prostředníků dodávajícím obchodům navenek důvěryhodnost, byly podle výsledků vyšetřování propojeny s hlavním organizátorem. Ten tyto firmy ovládal finančně nebo se v nich přímo angažoval.

Finanční správa vydala v souvislosti s kauzou Balkán zajišťovací příkazy v hodnotě téměř 99 mil. Kč, přičemž přibližně 37 mil. Kč bylo zajištěno na bankovních účtech. Dále byla zabavena motorová vozidla a byla zřízena zástavní práva na nemovitosti v majetku právnických osob.

Další informace naleznete v tiskové zprávě Policie ČR.


Zařazenost 07.02.2018 13:02:00
ZdrojFinanční správa - tiskové
Originálfinancnisprava.cz/cs/financni-sprava/pro-media/tiskove-zpravy/tz-2018/danova-kobra-odhalila-propraco...
Přílohy

Dane a danová priznání - informace, termíny, formuláre



Více zpráv k tématu Dane



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V