Český sport je v krizi. Svazy čekají na dotace marně už řadu měsíců

Finanční krize českého sportu se dál prohlubuje. Bez přísunu dotací se řada sportovních klubů i svazů zadlužila kvůli nedostatku peněz na provoz a údržbu sportovišť. Teď jsou v ohrožení i velké soutěže jakými jsou například mistrovství republiky. Ministerstvo školství zrušilo v loňském roce dotační programy a k jejich kompletní obnově stále nedošlo.

Z posledních letních olympijských her v brazilském Riu přivezli kanoisté tři cenné kovy. Na mistrovství světa v loňském roce získali Češi dokonce šest medailí, z toho dvě zlaté. Nyní na přípravu Jiřího Prskavce, nebo Josefa Dostála chybí peníze.

"Jednoznačně na dluh jede od 1. ledna celá příprava reprezentace. V létě se po nás budou chtít medaile. Pokud se nic nedozvím do konce února, budeme nuceni přestat tyto činnosti plnohodnotně financovat," řekl TV Nova předseda Českého svazu kanoistů Jan Boháč.

Po loňském zmatku v dotačních programech se ministerstvo školství rozhodlo všechny zrušit ale jen některé z nich znovu obnovilo. Žádné peníze pro rok 2018 ovšem ještě nebyly vyplaceny.

"Je ohroženo pořádání všech domácích kanoistických závodů, na kterých se svaz finančně podílí nebo je zajišťuje. Nemůžeme uzavírat smlouvy s pořadateli, neznáme podmínky čerpání dotací, nevíme kolik peněz bude či nebude," popisuje problémy kanoistů Boháč.

V kalendáři akcí pro rok 2018 chybí Mistrovství České republiky v rychlostní kanoistice nebo vodním slalomu. Otazník visí i nad závody Českého poháru.

Ministerství školství TV Nova nedokázalo během úterý uvést termíny, kdy budou již vypsané programy vyplaceny, nebo v jakém termínu budou vypsány další.

"Některé sportovní svazy jsou před klinickou smrtí. Teď se musí rozhodovat operativně a ne týden čekat, až se k tomu vyjádří první úředník, druhý úředník. Teď je potřeba reagovat rychle, protože čas je velký nepřítel," vysvětluje ekonomický expert České unie sportu Ladislav Malý.

Už za pár dní vypukne první kolo tenisového Fed Cupu - turnaje, v němž se potkávají nejlepší tenistky světa. Česko je historicky druhou nejúspěšnější zemí. Letošní ročník bude zčásti na dluh.

"Je to poprvé za 21 let, co jsme ve funkci, kdy si musíme vzít úvěr abychom mohli vůbec žít a je úplná tragédie, že paní ministryně si chodí po parlamentu jako by se nechumelilo a sportovní svazy se dusí ve smrtelné křeči, přesto, že nové vedení ministerstva dělá, co může," zlobí se předseda Českého tenisového svazu Ivo Kaderka.

Podobná situace trápí desítky sportovních svazů a to i ten lyžařský, jehož sportovci budou hájit už za pár dní české barvy na olympiádě v Pchjongčchangu.


Zařazenoút 06.02.2018 22:02:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova Ekonomika
Origináltn.nova.cz/ext/cesky-sport-se-topi-v-krizi-svazy-cekaji-na-penize-z-ministerstva.html
Přílohy


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V