Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pokračující pokles Bitcoinu vypudil z trhu lidi, co šli po penězích

Pokračující pokles Bitcoinu vypudil z trhu lidi, co šli po penězích

06.02.2018 11:51, aktualizováno: 6.2. 15:57
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Kybernetická měna bitcoin dnes pokračuje v poklesu a na burze Bitstamp se propadla pod 6000 USD. Od počátku letošního roku bitcoin ztratil již více než polovinu hodnoty, upozornila agentura Reuters.

Bitcoin dnes ztratil až 13 procent. Kryptoměna prudce klesá již několik seancí kvůli obavám ze zásahů regulačních úřadů a panice investorů. Minulý týden pak bitcoin zažil nejhorší týdenní propad od roku 2013. Ještě v prosinci se přitom bitcoin prodával za téměř 20 000 dolarů a za celý loňský rok zpevnil o více než 1300 procent. Ze svého prosincového maxima ovšem ztratil přes 70 %, tržní kapitalizace bitcoinu se snížila o 233,5 mld. USD.

001

Na burze Bitstamp se bitcoin propadl až na 5920 dolarů, nejníže od poloviny listopadu. Poté mírně oživil. Kromě bitcoinu tento týden výrazně ztrácejí i další kryptoměny. Ripple ze svého lednového maxima odepsal přes 80 % (z 3,8 USD na aktuálních 0,6 USD), ztráta dvojky kryptoměnového trhu, ethereum, se pak pohybuje v okolí 40 %.

Celková tržní kapitalizace kryptoměn klesla ze svých lednových maxim o více než 500 miliard dolarů, aktuálně se pohybuje v okolí 300 mld. USD. Vyplývá to z dat coinmarketcap.com.

001

V poslední době se stále častěji objevují zprávy o snaze omezit obchody s bitcoiny a jejich používání. Naposledy v neděli britská banka Lloyds Banking Group oznámila, že zakáže zákazníkům používat kreditní karty k nákupu bitcoinů. Připojila se tak k americkým gigantům JPMorgan Chase & Co. a Citigroup. V pondělí navíc Indie uvedla, že plánuje kroky, po kterých budou virtuální měny v jejím platebním systému nelegální a hodlá regulovat obchodování s majetkem napojeným na kryptoměny.

Příznivci kryptoměn upozorňují, že krátkodobé výkyvy cen se dají očekávat a nenarušují sílu a hodnotu technologie blockchain, o kterou se opírají. Vývoj jejich cen je však do značné míry způsoben spekulativními investicemi a kritici kryptoměn tvrdí, že jsou jen velkou bublinou, která splaskne.

Při pohledu zpět do roku 2011 a včetně nejnovějšího výprodeje se cena bitcoinu na burze Bitstamp snížila o polovinu devětkrát, než znovu oživila. Naposledy to bylo v období od listopadu 2014 do ledna 2015.

 

Pokles vypudil z trhu lidi, co šli po penězích 

 

Současný strmý pokles ceny virtuální měny bitcoin vypudil z trhu ty lidi, které při investici do této kryptoměny vedla pouze vidina možného velkého zbohatnutí bez práce. Shodli se na tom tuzemští odborníci, které dnes oslovila ČTK.

"Přestože mnoho renomovaných ekonomů varovalo, že trh kryptoměn nemá žádnou fundamentální hodnotu a je to jen velká bublina, lidé varování neposlouchali. Raději naslouchali tmářům, kteří hovořili o bezpracně vydělaných penězích, které nebudou stačit utrácet. Bublina virtuálních měn se nafoukla do historicky nevídaných rozměrů a bylo nevyhnutelné, že praskne," řekl dnes ČTK hlavní ekonom společnosti BH Securities Štěpán Křeček.

"Zajímavé je, že i když kryptoměny vypadaly jako bublina a chovaly se jako bublina, stále existuje početná skupina lidí, kteří nechtějí uvěřit tomu, že to skutečně byla bublina. Tito lidé na kryptoměnách prodělali mnoho peněz a často právě víra je to poslední, co jim zbývá," dodal.

Odborník na virtuální měny Dominik Stroukal ale upozornil, že současná hodnota bitcoinu je stále mnohonásobně větší než před rokem touto dobou. "Pokud lidé znají historii kryptoměn a jejich cílem není jen náhodná snaha o pohádkové zbohatnutí, potom by se bitcoinu zbavovat neměli," uvedl. "Pokud budou lidé panikařit, může pokles bez větších problémů pokračovat klidně až na 2000 dolarů.

Trh podle něj očekává, že hodnota bitcoinu za půl roku bude přibližně na současné úrovni. "Jsem technologický optimista a věřím, že technologie se vyvíjí rychleji, než si myslí většina lidí. Pokud se technologie kryptoměn bude vyvíjet a nedojde k výrazně negativní události, jako je krach burzy, potom by cena za půl roku měla být mírně vyšší, než je dnes," míní.

Ondřej Příhonský ze společnosti world BTC business uvedl, že současný pokles je způsoben souběhem celkového ochlazení po extrémním růstu ceny bitcoinu na konci minulého roku a zdánlivě špatných zpráv, zejména týkajících se větší regulace na asijských trzích. "Očekávám, že opadne enormní vlna zájmu nových, drobných investorů, ale zejména pro již zkušenější může být tato korekce velkou příležitostí. Nadále však platí, že bitcoin je v současnosti velmi volatilní a je tedy nutné investovat zodpovědně a úměrně svým příjmům," dodal.

Zdroj: ČTK, CNBC, coinmarketcap.com

 
 

Čtěte více:

Kryptoměny vymazaly 100 miliard dolarů během 24 hodin
02.02.2018 11:11
Více než 100 miliard dolarů umazal trh s kryptoměnami ze své celkové ...
WGC: Poptávka po zlatu loni klesla nejníže za osm let
06.02.2018 9:46
Celosvětová poptávka po zlatu v loňském roce klesla o sedm procent na ...
Stavebnictví: Blýská se na lepší časy?
06.02.2018 9:44
Zatímco průmyslu se závěr roku vydařil jak z pohledu růstu výroby, tak...
Rekordní rok obchodníků
06.02.2018 9:55
Podle vývoje tržeb obchodníků se dá říct, že Češi zažili nejštědřejší ...
Tržní turbulence hýbou i s korunou, která naopak ignoruje domácí data
06.02.2018 10:40
Včerejší odpoledne dávalo naději na zklidnění rozbouřených finančních ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m