Česká produkce si uchovala solidní růst i na konci roku (Ranní zpráva z finančního trhu)

Statistiky z tuzemského trhu nám ukazují, že Česká ekonomika na přelomu roku nabrala druhý dech. Výraznou měrou k tomu přispívá optimistická nálada v eurozóně i v zámoří, která, jak ukazují včerejší předstihové indikátory, účastníky trhu neopouští ani v roce 2018.

Americká ekonomika stále vytváří pracovní místa ve velkém

Americký trh práce je stále utaženější, o čemž nás dnes znovu přesvědčí dnešní statistika volných pracovních míst v USA. Poté, co v listopadu jejich počet klesl na šestiměsíční minimum, trh očekává jejich korekci směrem nahoru. Statistika se však již několik měsíců drží kolem svého historického maxima. O ekonomické situaci v zámoří a měnové politice Fedu bude dnes mluvit guvernér Fedu v St. Luis J.B. Bullard. 

Optimismus neopouští evropské ani americké trhy

Včerejší statistiky lednových předstihových indikátorů světových ekonomik vesměs překonaly všechna očekávání trhu. Kompozitní index nákupních manažerů v Německu i v Eurozóně se drží i nadále bezpečně v pásmu expanze a ukazuje tak, že čeští sousedé zůstanou ekonomicky silní i v prvním čtvrtletí letošního roku. Naopak důvěra investorů Sentix za únor v eurozóně mírně poklesla, přestože trh očekával její další růst. Nadále se však drží na úrovni okolo svého desetiletého maxima.

Pokračující ekonomický růst však indikuje také ISM index ze zámoří. Ten za leden překonal svůj historický rekord i všechna očekávání trhu. Dolar po jeho zveřejnění posílil na svou nejsilnější hodnotu od začátku února a dnes ráno se pohybuje na úrovni 1,239 USD/EUR. 

Dnes vydaná statistika německých továrních objednávek za prosinec překonala všechna očekávání a signalizuje, že se průmyslu českých západních sousedů bude dařit i na začátku roku 2018. 

Český průmysl vykáže na konci roku solidní růst

Dnes zveřejněná statistika maloobchodních tržeb za prosinec ukáže, že se české domácnosti nebály na Vánoce utrácet více, než kdy jindy. Mimochodem štědré Vánoce nám už naznačil výběr DPH v lednu. Slušný přírůstek podle našich předpokladů zaznamenaly tržby maloobchodníků především bez započítání tržeb z prodeje aut.

V závěru loňského roku se však nedařilo jenom prodejcům. Solidní růst vykáže také průmyslová výroba, a to i přes kalendářní nevýhodu dvou pracovních dnů. Meziročně si nejvíce připíše výroba aut, ovšem předpokládáme, že průmyslová produkce poroste napříč všemi sektory.

Koruna si krátce sáhla na nové minimum 

Bilance zahraničního obchodu v prosinci zaznamenala pouze malý deficit. Za celý rok 2017 pak saldo zahraničního obchodu nedosáhlo na rekordní přebytek z roku 2016 a to i přesto, že vývozy zvýšily svou meziroční dynamiku. I tak se jedná o velmi dobrý výsledek, který je nižší především kvůli vyššímu dovozu v důsledku rostoucí spotřeby domácností i investiční aktivity.

Česká koruna se včera pohybovala v pásmu mezi 25,12–25,24 CZK/EUR, přičemž během dne koruna mírně posilovala a odpoledne si krátce sáhla na své minimum. Tendenci zhodnotit jsme mohli pozorovat také u ostatních regionálních měn. Maďarský forint si během včerejšího dne připsal 0,5 %, polský zlotý dokonce 0,7 % a to i přesto, že žádná další nová data v regionu zveřejněna nebyla. Později odpoledne všechny tři středoevropské měny konvergovaly zpět ke svým ranním hodnotám, kde dnes obchodování začínají. 
Autor: Monika Junicke

Zařazenoút 06.02.2018 08:02:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/2c4b9541_ceska_produkce_si_uchovala_solidni_rust_i_na_konci_ro...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.