Rozbřesk: Zakázky napoví o síle růstu české ekonomiky v letošním roce

Po včera zveřejněných výsledcích českého zahraničního obchodu, které dopadly nad očekávání dobře díky silnému vývozu automobilů a strojů, dnes přišly na řadu poslední výsledky z průmyslu, stavebnictví a maloobchodu. Možná mnohem zajímavější než samotná tempa jednotlivých odvětví a oborů budou tentokrát statistiky zakázek. Ty nám totiž jako jediné (vedle soft ukazatelů) mohou říct něco málo o budoucnosti, protože jak bylo, už asi víme. Pozornosti by neměly uniknout objednávky v průmyslu, konkrétně v tom automobilovém, který tvoří třetinu průmyslu i českého exportu. Dlouhodobě mu vděčíme za vynikající výsledky ekonomiky, nicméně je stále více diskutabilní, jak dlouho se ještě na něj můžeme spoléhat. Přece jen evropský automobilový trh téměř nepřetržitě roste a blíží se k nasycenosti.

Druhá skupina dat, která by neměla uniknout pozornosti (i když přímo pro finanční trhy je tak trochu irelevantní) budou zakázky ve stavebnictví. Stále se o nich mluví, ale vidět stále příliš nejsou. Tedy zvláště ne ty ve veřejném sektoru, který si díky své stavební neaktivitě alespoň vylepšuje výsledky hospodaření. Zajímavé budou nepochybně i výsledky z bytové výstavby s ohledem na pokračující extrémní růst cen bytů na tuzemském trhu. Minulé výsledky příliš nenadchly, a tak uvidíme, zda alespoň v závěru se výstavba tolik žádaných bytů konečně rozjela, když už ne reálně, tak alespoň na papíře v podobě získaných stavebních povolení. Nakonec rostoucí ceny nemovitostí jsou problémem, který vnímá i ČNB snažící se krotit potenciální rizika přísnějších regulací hypoték.

U posledního dnešního tuzemského čísla se snad dá dopředu říct, že Češi zažili nejštědřejší Vánoce v historii. Poptávka spotřebitelů byla v závěru roku rekordní, takže uvidíme, zda se stále více nezačne projevovat i v inflaci. Prozatím totiž poptávkové tlaky až na výjimky většinou „zadusila“ konkurence na trhu. Ale ani to nemusí, a vlastně ani nemůže trvat věčně. A už vůbec ne více než pětiprocentní růst ekonomiky v závěru roku nebo zájem spotřebitelů o další nová auta.

TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna si v průběhu včerejška znovu otestovala nová maxima a dostala se až na úroveň 25,14 EUR/CZK. Je tak nejsilnější za posledních pět let, nicméně jak říká sama ČNB prostřednictvím své prognózy, prostor k dalším ziskům ještě má. Fundamenty svědčí ve prospěch silnější koruny, nicméně zapomínat se nedá ani na tzv. překoupenost koruny, s níž tuzemská centrální banka rovněž často operuje. Koruna tak získává navzdory pokračujícímu výprodeji na globálních trzích a nárůstu vnímání rizik.

Výnosy českých dluhopisů včera opět mírně vzrostly a postupně se tak umazává propad vyvolaný holubičí rétorikou ČNB minulý týden. Už zítra MF znovu otestuje, zda je na trhu zájem o nové střednědobé a dlouhodobé emise. Prozatím to tak příliš nevypadalo.

Zahraniční forex
Dolaru se i na počátku nového týdne dařilo rozšířit zisky na frontě s eurem, o čemž svědčí úspěšné pokoření hranice 1,24 EUR/USD. Zatímco totiž evropská měna nedokázala vytěžit z lehce jestřábího projevu Maria Draghiho v evropském parlamentu či velmi solidních čísel PMI, dolar z překvapivě silných dat ISM ve službách profitovat dokázal.

Eurodolarový trh dnes očekává projevy centrálních bankéřů, a to jak Jense Weidmanna z Bundesbanky, tak Jamese Bullarda z Fedu. Zajímavé přitom bude sledovat reakci Bullarda na současný výprodej na akciových trzích, zejména ve vztahu k plánovanému harmonogramu utahování měnové politiky.

Ropa
V závanu negativního sentimentu na amerických akciových trzích dále klesá rovněž cena ropy, přičemž Brent se aktuálně obchoduje již pod 67 USD/barel, severoamerická WTI pak po 64 USD/barel. Dnes by přitom ropné býky mohla dále znejistět nejen předběžná čísla o stavu zásob ropy a ropných produktů od API, ale zejména reporty EIA. Ten měsíční by měl totiž poukázat na postupující materializaci břidlicového boomu. Roční výhled by pak mohl blíže nastínit budoucí trajektorii tohoto boomu.


Zařazenoút 06.02.2018 09:02:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3746233/rozbresk-zakazky-napovi-o-sile-rustu-ceske-ekonomiky-v-letosnim-roce...
Přílohy
KategorieDluhopisy
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V