Summary: Bristol-Myers i Ryanair očekávání naplnily, trh je přesto posílá do červeného

Bristol-Myers Squibb

Americká farmaceutická společnost zaměřující se na léčbu rakoviny vygenerovala tržby ve výši 5,5 mld. USD (+2 % yoy) překonávajíce tak predikce o cca 100 mil. USD. Za překvapivě dobrá čísla můžeme poděkovat prodejům dvou hlavních léčiv – Opdivo (+4 % yoy) a Eliquis (+40 % yoy). Náklady na prodané zboží bohužel rostly nečekaně rychle (+9 % yoy), čímž přiškrtily hrubou marži, jež se tak meziročně smrskla o 410 bps na 69,6 %, zatímco trh doufal v hodnotu 71,5 %. Součtem těchto faktorů (a nižších daňových nákladů) je čistý zisk na akcii ve výši 0,68 USD (+8 % yoy) a tedy v linii tržních očekávání.

Výhled na rok 2018 předpokládá růst tržeb o 1 – 6 %, což by odpovídalo intervalu 21 až 22 mld. USD (konsensus 21,4 mld. USD). Hrubá marže v okolí 70 % také odpovídá predikcím a to samé můžeme tvrdit o čistém zisku na akcii a jeho plánovaném rozmezí 3,15 – 3,30 USD (konsensus 3,23 USD).

Nejzajímavěji z celého oznámení proto vyznívá progres v klinických testech léčiva CM-227. Jedná se o srovnání účinnosti kombinace léčiv Opdivo a Yervoy vs. běžná chemoterapie. Prozatimní výsledky jsou poměrně dobré, jelikož poslední fáze studie naplnila svůj hlavní cíl. Potvrdila, že zmiňované kombo dosahuje prokazatelně lepší progression-free survival rate – procento lidí, u nichž sice tumor nezmizí, ale aspoň přestává růst. Studie nyní pokračuje v testování ukazatele overal survival rate (tj. procento lidí, kteří jsou naživu ještě pět let po zpuštění léčby).

Akcie Bristol Myers otevíraly trh v zelených číslech, nicméně negativní sentiment na trhu je nakonec strhl na -2,3 %.

Ryanair

Irské nízkonákladové aerolinky utržily za ušlý kvartál 1,4 mld. EUR, meziročně o 4 % více, a dokázaly tak naplnit konsensus trhu. Na růstu se podepsal hlavně větší počet přepravených cestujících, zatímco průměrná cena letenek se ubírala směrem dolů.

Do nákladových položek zasáhly bující mzdové náklady, meziročně o 18 % vyšší. Ty souvisí jak s vyšším počtem nalítaných hodin, tak s nedávnou dohodou s odbory o platech pilotů. Jednotkové náklady ex-fuel tak v součtu narostly o 3 %, nicméně započteme-li výlohy na palivo, díváme se na 1% pokles jednotkových nákladů. Provozní marže dostála mírného rozšíření o 20 bps yoy na 9 %, což značí 6% navýšení provozního zisku na 0,13 mld. EUR.

Výhled na zbytek fiskálního roku 2018, v jehož posledním kvartálu se nyní nacházíme, je zastíněn pokračujícími jednáními s odbory. Management ve své zprávě upozornil na případné nepříjemné PR dopady, jak se budou odborové organizace snažit tlačit na zvyšování mezd. Vedení ale zároveň podtrhlo svůj tvrdý a nekompromisní postoj k udržení nákladů na uzdě.

Management očekává pokračování poklesu cen letenek (-3 %), naproti kterému půjde nárůst počtu přepravených pasažérů (+8 %). Jednotkové náklady by měly sklouznout o 2 %. Je tedy zjevné, že i po kolapsu Monarch a Alitalia se kompetitivní prostředí evropského nebe neuklidnilo a aerolinky budou pokračovat v zápasu o tržní podíl.

Akcie Ryanair dnes odepisují 2,3 %.


Zařazenopo 05.02.2018 17:02:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3746206/summary-bristol-myers-i-ryanair-ocekavani-naplnily-trh-je-presto-pos...
Přílohy
KategorieAkcie

Související témata

Americký dolar | Americké banky | USA | Amerika
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V