ČNB dnes odhlasuje další zvýšení sazeb a zveřejní výhled pro korunu (Ranní zpráva z finančního trhu)

PMI indikátory z evropského průmyslu potvrdí dobrou kondici tohoto odvětví na začátku roku. Naše pozornost však bude směřovat na zasedání domácí centrální banky. Ta velmi pravděpodobně v souladu s očekáváním zvedne sazby, nicméně její výhled (včetně znovuzveřejněné trajektorie kurzu koruny) podle nás trhy zklame. Vidíme tak prostor pro mírné oslabení koruny.

PMI z eurozóny potvrdí dobrou náladu v průmyslu

Revidovaná čísla PMI indikátorů z hlavních zemí eurozóny a za eurozónu jako celek by výrazné změny přinést neměla. Nálada v průmyslu se v těchto zemích drží blízko svých historických maxim. Ekonomové SG uvádějí, že současné hodnoty tohoto indikátoru by odpovídaly mezičtvrtletnímu růstu HDP o 1 %. Po započtení dalších údajů takovou dynamiku nakonec neočekávají, ale i tak dnešní čísla přinesou další důkaz, že ekonomika zemí platících eurem se na přelomu roku skutečně rozjela.

Fed připravil trhy na zvýšení sazeb v březnu

Výbor pro měnové otázky amerického Fedu se včera naposledy sešel pod vedením prezidentky Janet Yellenové. V souladu s očekáváním ponechal úrokové sazby beze změny, ale připravil trhy na to, že v březnu již ke zvýšení dojde. To už bude na zasedání pod taktovkou Jerome Powella. Měnový výbor se totiž shoduje na tom, že ekonomický růst bude silnější a inflace vystoupá k dvouprocentnímu cíli. Fed podle nás letos zvýší sazby celkem třikrát a včerejší zasedání náš výhled pouze potvrdilo.

V průběhu evropské seance dolar proti euru ztrácel a kurz hlavního měnového páru se vyšplhal na 1,247 USD/EUR, v průběhu amerického obchodování však dolar své ztráty mazal a dnes ráno vstupuje do evropského obchodování s kurzem 1,240 USD/EUR.  

ČNB sazby zvedne, ale její prognóza zklame

I z vývoje kurzu koruny je patrné, že investoři jsou plni očekávání před dnešním zasedáním centrální banky. Ta sice podle nás v souladu s očekáváním zvedne svou klíčovou repo sazbu, ale celkové vyznění zasedání by trhy mělo spíše zklamat. Do podrobna jsme se měnové politice ČNB věnovali ve svých Ekonomických výhledech, které najdete na http://bit.ly/EkVy1Q18cz.

Vpředhledící indikátory PMI dnes i přes svůj pravděpodobný mírný pokles znovu potvrdí, že zpracovatelský průmysl v Česku i Polsku na přelomu roku zůstává ve velmi dobré kondici. Průmyslové výrobě v regionu pomáhá zejména velmi silná poptávka ze zemí eurozóny, ale přidává se i chuť domácích podniků investovat. Brzdou může pro některé výrobce být nedostatek pracovní síly. 

Koruna po malých krůčkách přepisuje dlouhodobá maxima

Koruna se v posledních dvou týdnech nenápadně po malých krůčkách sune k silnějším hodnotám. Včera si vylepšila svou nejsilnější hodnotu proti euru od února 2013, když se obchodovala blízko úrovně 25,26 CZK/EUR. Mírně posiloval i polský zlotý, který přidal 0,2 % a odpoledne se obchodoval za 4,152 PLN/EUR. Maďarský forint prožil klidnou obchodní seanci a ve výsledku se jeho kurz v podstatě nezměnil. Včera zavíral na úrovni 310,1 HUF/EUR.
Autor: Viktor Zeisel

Zařazenočt 01.02.2018 08:02:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/bdd19c43_cnb_dnes_odhlasuje_dalsi_zvyseni_sazeb_a_zverejni_vyh...


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.