Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.01.2018 12:55:00

Tři německé ekonomické výzvy, které ovlivní i nás

Německo se těší optimistickému ekonomickému výhledu, nezaměstnanost se nachází na rekordních minimech a politici tak mají jedinečnou příležitost pro potřebné změny v německém hospodářství. Těch by mělo přijít několik, mezi ty hlavní by měl patřit růst mezd, vyšší investice do infrastruktury a snížení obchodního přebytku. Šéfka MMF Christine Lagardeová se domnívá, že pokrok v těchto oblastech je důležitý pro Němce samotné, ale i pro celou Evropu.

Výzva první: Nízký růst mezd. Ten byl dlouho přičítán reformám trhu práce, které proběhly na počátku tisíciletí. Nicméně v prostředí rychlého růstu HDP a rekordně nízké nezaměstnanosti je utlumené zvyšování mezd zarážející. Po finanční krizi s ním Němci souhlasili, protože prioritou pro ně bylo udržení počtu pracovních míst. Dnes je ale dobrá příležitost se této věci věnovat i proto, že vyšší tempo růstu mezd by podpořilo výdaje soukromého sektoru. Významně by ale také pomohlo jiným členským zemím eurozóny, které na rozdíl od Německa nejsou ve stavu plného využití kapacit. V neposlední řadě by tato změna podpořila inflaci, která se dlouhodobě pohybuje pod cílem ECB.

Výzva druhá: Stárnoucí společnost a rozpočtové přebytky. Německé veřejné finance jsou zdravé, míra zadlužení rychle klesá a vláda dosahuje rozpočtových přebytků. Klíčovou otázkou je, jak tyto výhody využít. Měly by uvolněné zdroje jít na podporu dlouhodobého ekonomického růstu a tudíž například na stavbu dopravní infrastruktury, na programy přijetí uprchlíků či na péči o děti a vzdělání? Nebo by měly být rozpočtové přebytky kumulovány tak, aby v budoucnu mohly růst důchody a systém zdravotní péče zůstal finančně silný? Lagardeová tvrdí, že část volných zdrojů by určitě měla jít na investice do veřejné infrastruktury a zvýšení zaměstnanosti žen, kterého může být dosaženo například lepším systémem péče o děti. Takové investice by mimo jiné podpořily dlouhodobý růst a následně zlepšily schopnost ekonomiky reagovat na stárnutí populace.

Výzva třetí: Větší rovnováha mezi úsporami a investicemi. Oživení německé ekonomiky jde ruku v ruce s vysokými přebytky běžného účtu, který dosahuje téměř 8 % HDP. To ukazuje, že německé domácnosti a firmy stále raději spoří, než aby investovaly. MMF se domnívá, že německé přebytky jsou příliš vysoké i poté, co vezmeme v úvahu stárnutí populace. „Musíme se ptát, proč domácnosti a firmy investují tak málo a čím bychom to mohli změnit,“ míní Lagardeová.

Šéfka MMF v duchu hesla „střecha se opravuje, když svítí slunce“ tvrdí, že v Německu je nyní ideální doba na řešení popsaných problémů. Vysoce zadlužená země se zase podle ní musí zaměřovat na zvýšení fiskálního zdraví a celá eurozóna by měla dokončit projekt bankovní unie, sdílení rizik a společných finančních zdrojů, které mohou být použity v případě negativních šoků.

Zdroj: MMF


 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688