Podnikání  |  24.01.2018 10:44:35

Prodáváte zboží do USA nebo zemí EU přes Amazon? Ohlídejte si svou povinnost registrace a odvodu daně

Řada tuzemských firem či živnostníků prodává své zboží či produkty do USA či zemí Evropské unie přes Amazon či obdobný distribuční kanál. V řadě případů se však k těmto obchodním aktivitám váže povinnost registrace a následného odvodu některé z daní do rozpočtu těchto zemí. Jak v takovém případě postupovat, či s jakými nejčastějšími úskalími se mohou prodávající setkat, popisuje Lukáš Moravec, odborný asistent na Katedře obchodu a financí České zemědělské univerzity v Praze a spolupracující lektor vzdělávací společnosti 1. VOX.

Jak dotyčná osoba zjistí, zda má, či potenciálně bude mít povinnost registrace a odvodu některé z daní v USA či v zemích EU. S jakými úskalími se v takovém případě bude muset vypořádat?

V zásadě vždy při prodeji svého zboží prostřednictvím Amazonu do jiné země by prodávající měl mít na mysli základní skutečnost, že povinnost registrace a odvodu daně v zahraničí může vzniknout. A obvykle dříve či později vznikne. Většinou povinnost registrace a odvodu vzniká ve vazbě například na limit obratu prodeje definovaný cílovým státem (DPH v EU) nebo ve vazbě na kombinaci umístění skladu Amazonu a lokace konečného zákazníka (tzv. nexus pro účely sales taxes v USA). Existuje základní penzum informací na diskusních fórech, kde lze dohledat informace i v češtině. Ale s ohledem na turbulentně se měnící podmínky v USA a připravované změny DPH v EU, bude nezbytné pro aktuální informace oslovit odborníka dané země, ať už přímo či přes svého účetního nebo vybraného daňového poradce.


Jak postupovat, když taková daňová povinnost klientovi skutečně vznikne?

Obvykle musí uživatel zahájit komunikaci s daňovou správou v příslušné zemi, ať už osobně či s využitím služeb prostředníka. Zároveň je nutné zdůraznit dva aspekty daňové problematiky. První je politické pozadí daňového systému, jež uživatele nutí ke sledování daňového vývoje a změn zákonů i přístupu země k plátcům daně v praxi. Nedávná daňová amnestie v USA, následovaná zpřísněním pravidel, je toho příkladem. Druhým aspektem jsou odlišnosti v pravidlech a přístupu jednotlivých zemí. Relativně malé odlišnosti v rámci EU k DPH a výrazné odlišností v přístupu jednotlivých zemí USA. V praxi to pak znamená, že každý vstup na nový trh by měl být podmíněn alespoň základním průzkumem lokálních daňových pravidel.

Jaká jsou specifika aplikace DPH v kontextu využívání Amazonu?

Specifika DPH v kontextu využívání Amazonu spočívají v potenciálních povinnostech registrace k DPH v zahraničí a odvodové povinnosti v jiných státech. Některé z těchto povinností mohou být pro subjekty až překvapivé a týkají se větší či menší míře většinou uživatelů prodávajících prostřednictvím Amazonu, ale nikoli výlučně. V kontextu USA jsou pak některá nezbytná technická řešení odvodu sales tax v našem evropském chápání nestandardní.

Další informace k této problematice naleznete na webu:

http://www.vox.cz/danove-a-ucetni-kurzy/kurz-danove-konsekvence-prodeje-zbozi-na-amazonu-s-durazem-na-specificke-aspekty-usa-a-eu-0001.htm

Ing. Zdenka Vostrovská, CSc.

vystudovala VŠE Praha, od roku 1979 až do současnosti působí jako vysokoškolský učitel, v současné době na katedře Hospodářské politiky VŠE Praha.

V roce 1993 založila vzdělávací společnost VOX, jež v současné době působí na trhu jako 1. VOX a.s.

Zároveň je také společnicí ve firmě JHI APPRAISALS – znalecký ústav s.r.o., členkou HK hl. m. Prahy a České manažerské asociace.

Je držitelkou titulu Lady PRO a finalistkou soutěže Manažer roku 1999 a 2007.

1. VOX a.s.

Vzdělávací kurzy a školení, které nakopnou váš kariérní i osobní růst. Přes 20 let se o intenzivní rozšiřování vašich vědomostí stará náš tým a více než 600 špičkových odborníků, se kterými spolupracujeme. Ve vzdělávání a rozvoji dospělých patří 1. VOX a.s. mezi nejvýznamnější společnosti na trhu.

Kurzy společnosti 1. VOX a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688