Rozbřesk: Potvrdí PMI výbornou kondici eurozóny?

Sice ještě zdaleka nejsou k dispozici výsledky celého roku 2017 a evropské finanční trhy čeká první várka dat nového roku. Dnes to budou indexy nákupních manažerů (PMI) za Německo, Francii a eurozónu, už zítra bedlivě sledované Ifo. Tato „měkká“ data ukážou, v jaké kondici ekonomika eurozóny vstoupila do roku 2018 z pohledu firem. Zvlášť zajímavé přitom budou výsledky nových zakázek, včetně těch exportních, která mohou něco napovědět o tom, zda firmy v eurozóně trápí silné euro alespoň tak, jako třeba ECB. Očekávání jsou přitom nastavena poměrně hodně vysoko. Trhy totiž čekají podobné výsledky jako v prosinci, kdy PMI překonal hranici 60, což neznamená nic jiného než silnou expanzi v dalších měsících. Na maximech byl PMI v Rakousku, Německu a Irsku, slušné však byly i výsledky za Francii, Španělsko a Itálii, byť v těchto případech nešlo o žádné historické rekordy. Přesto se podobně jako ve službách PMI nacházel vysoko nad hranicí 50, která zjednodušeně dělí růst od propadu.

Jak už to tak vypadá, ekonomika eurozóny je v ještě lepší kondici, než původně předpokládala ECB pokračující v intenzivním tisku nových eur. Trhy jsou zalité likviditou, která bude přibývat ještě minimálně do září, zatímco úrokové sazby ECB zůstávají na rekordních minimech. Nicméně ani tak inflace, jakou by si ECB představovala, stále nepřichází. Prozatím je vidět všude jinde, než ve spotřebitelských cenách. Stačí se podívat na ceny některých aktiv, včetně nemovitostí, které zdolávají jedno maximum za druhým. Přesto i PMI může stejně jako v předchozích měsících znovu naznačit, že inflace ve výrobě už skutečně existuje a že je dokonce na vzestupu. Ať už v důsledku vyšších cen výrobních vstupů (např. energií) nebo jen v důsledku silné poptávky. Brzdit ji může snad jen silné euro, avšak to je relevantní argument pouze v rámci obchodu mezi eurozónou a zbytkem světa. V každém případě bude časem pro ECB stále obtížnější hledat argumenty, proč by měla v době tak – na eurozónu silného růstu – pokračovat v masívních nákupech starých státních dluhopisů, nebo proč by svými negativními sazbami měla dále „přerozdělovat“ bohatství mezi severními věřiteli a jižními dlužníky.

TRHY


CZK a dluhopisy
Koruna se i včera pohybovala bez nějakých výraznějších výkyvů okolo hranice 25,40 EUR/CZK. Novou sílu jí tentokrát nedodal komentář dalšího člena bankovní rady Marka Mory, i když jasně nastínil únorové zvýšení sazeb. Pokud však šlo o delší výhled, byl opatrnější a jeho slova vyznívala podobně jako v případě guvernéra hovořícího o dvojím navýšení sazeb v letošním roce. Rychlejší růst sazeb by přicházel v úvahu pouze v případě dalších pozitivních překvapení z ekonomiky. Z rozhovoru pak vyplynula ještě jedna docela zajímavá informace, a sice že v budoucnu počítá s posilováním koruny o cca 1,5 % ročně, nicméně by prý letos nepřekvapilo, kdyby koruna posilovala tak rychle jako doposud. O to více se trhy mohou těšit na prognózu kurzu, kterou ČNB zveřejní už příští čtvrtek.

Zahraniční forex
Kurz eurodolaru vystoupal na tříleté maximum, když společná měna byla ovlivněna některými méně důležitými ukazateli z eurozóny, jako je spotřebitelská důvěra v EU či německý index ZEW. Dnes bude ovšem na pořadu dne v eurozóně důležitější index - PMI. Ten může euru poskytnout dodatečnou sílu před zítřejším zasedáním ECB.

Ropa
Ropa Brent po krátké odmlce opět nabírá na síle, když její cena včera překročila hranici 70 USD/barel. Zprávy o robustním růstu americké produkce totiž ustupují do pozadí signalizaci prodloužení dohody států OPEC+ na omezení produkce i po konci roku 2018. Zásluhu na tom má především Saudská Arábie, jejíž energetický ministr Al-Falih v Davosu uvedl, že všechny státy jsou v této otázce „na jedné lodi“ a prodloužení spolupráce se nebrání. Ze strany kartelu se jedná o podobný typ komunikace využívaný například centrálními bankami (tzv. forward guidance), který má významný cenotvorný efekt i na ropném trhu. Na stranu druhou případné nenaplnění (vysokých) očekávání trhů může vcelku jednoduše poslat ceny opačným směrem, než si OPEC přeje. To platí dvojnásob v současné situaci rekordního počtu spekulativních sázek na jejich další růst.

Akcie

Americké akcie včera v mírně rostly. Hlavním tahounem byly převážně technologie, kde placená televize Netflix reportovala výsledky. Společnost za kvartál našla 8,5 milionů nových předplatitelů, když trh očekával milionů šest. Akcie na tuto zprávu vystřelila o 10 %, na nový rekord více než 250 USD. Tržní kapitalizace Netflixu už se přibližuje 110 mld. USD, přičemž za minulý rok dokázal vyhospodařit 0,5 mld. USD čistého zisku.

Index Dow Jones Industrial Average se v průběhu celé seance pohyboval v těsné blízkosti pondělních hodnot, další rally bránily hlavně akcie Johnson & Johnson, které po výsledcích klesly o 4,3 % na 141,83 USD. DJ končil na 26.210 bodech (-0,05 %). S&P 500 posouval historická maxima na 2.839 bodů (+0,2 %). Technologie taženy výše pozitivními výsledky Netflixu určovaly směr. Nasdaq Composite zavíral na 7.460 bodech, co znamenalo posun o sedm desetin procenta.


Zařazenost 24.01.2018 09:01:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3736083/rozbresk-potvrdi-pmi-vybornou-kondici-eurozony.html
Přílohy
KategorieUdálosti
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.