Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.01.2018 08:37:15

Auta nestačí, Norsko chce mít na elektřinu i letadla

Norské aerolinky se hodlají jako první na světě vzdát spalovacího motoru. Do roku 2040 chtějí nasazovat na všechny krátké lety elektrická letadla. Týkalo by se to všech vnitrostátních letů a letů do sousedních hlavních měst skandinávských států.

"Domníváme se, že všechny lety kratší než 1,5 hodiny mohou létat plně elektrizované stroje," citoval státní leteckou společnost Avinor polský list Gazeta Wyborcza. Firma se chystá otestovat komerční trasu, na kterou by nasadila malé elektrické letadélko s 19 sedadly. Testy mají začít v roce 2025.

Vnitrostátní lety se podílejí na norských emisích skleníkových plynů 2,4 procenta. To je více než dvojnásobek, než kolik jich vzniká mezistátními lety, uvedl list s odvoláním na oficiální statistiky. Elektrický pohon také sníží nejméně o polovinu hladinu hluku a provozní náklady letadel, napsala Gazeta Wyborcza.

Norsko je největším producentem ropy a plynu v západní Evropě. Paradoxně je také lídrem na poli elektromobility, podíl elektromobilů je na zdejším trhu větší než v jakékoli jiné zemi na světě. Loni tvořily elektrické a hybridní vozy více než polovinu všech nově registrovaných automobilů.

Cesta k úplné elektrifikaci ale bude ještě dlouhá. Přechodně bude nutné vzít za vděk technologiemi na půli cesty, jako jsou biopaliva a hybridní řešení kombinace palivového motoru a elektromotoru, uzavírá polský list.

Svůj záměr společně pracovat na sestrojení prvního hybridního letadla částečně poháněného elektřinou ohlásily loni v listopadu firmy Airbus, Rolls-Royce a Siemens. Vzniknout by mělo do roku 2020.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688