Návrh ve sněmovně představil předseda TOP 09 Jiří Pospíšil a poslanec Dominik Feri

TOP 09 navrhuje, aby vláda neměla možnost odvolat nejvyššího státního zástupce

Vláda by neměla mít možnost odvolávat nejvyššího státního zástupce, uvedli na dnešní tiskové konferenci poslanci Jiří Pospíšil a Dominik Feri z TOP 09. Strana proto připraví novelu, která tuto pravomoc přesune na kárný senát. Současně má novela omezit funkční období nejvyššího státního zástupce na deset let a vedoucích státních zástupců na sedm let.

Opatření by podle předsedy TOP 09 a exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila mělo být pojistkou proti vládě hnutí ANO, jehož šéf a premiér Andrej Babiš minulý týden uvedl, že v Česku je možné objednat si trestní stíhání.

Podle předsedy poslaneckého klubu Miroslava Kalouska nepůjde o posílení kompetencí nejvyššího státního zástupce, ale o posílení jeho nezávislosti na aktuální politické moci, aby ho vláda nemohla odvolat ze dne na den. „Bude v podobném postavení jako policejní prezident,“ řekl Kalousek České justici s tím, že s návrhem svých kolegů souhlasí.

Nyní nejvyššího státního zástupce může odvolat vláda na návrh ministra spravedlnosti. Nově by tuto pravomoc měl mít  kárný senát Nejvyššího správního soudu. Odvolání státního zástupce by musel odůvodnit nějakým jeho pochybením. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) v rozhovoru pro Českou justici uvedl, že se schválením nového zákona o státním zastupitelství by chtěl pozici nejvyššího státního zástupce přesoutěžit. Stejně tak by to udělal i u ostatních vedoucích státních zástupců. 

Návrh, který dnes Pospíšil spolu s Dominikem Ferim představil novinářům, počítá s dlouhým přechodným obdobím, aby nezavdal příčinu k čistkám na státních zastupitelstvích. Vláda by tak nemohla jednorázově vyměnit všechny vedoucí státní zástupce sloužící více než deset let po další čtyři roky. „Chceme zabránit polskému modelu, kde skrze zákon se vláda zbavila soudců,“ uvedl Pospíšil s tím, že je klíčové, aby jedna vláda nemohla vyměnit všechny státní zástupce.

Babiš nepřímo napadl státní zastupitelství v projevu, kterým se minulý týden neúspěšně bránil vydání k trestnímu stíhání v dotační kauze Čapí hnízdo. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v reakci uvedl, že nepodložená politická prohlášení o vyšetřování podrývají důvěryhodnost justice, která nemá možnost se bránit.

Justice podle Zemana v minulosti několikrát osvědčila, že je schopna zasáhnout do vlastních řad a dodržuje rovnost občanů před zákonem. Pokud však premiér či jiný politik, který podobně útočí na orgány činné v trestním řízení, žádné takové poznatky nemá, jde pouze o ničím nepodložená politická prohlášení, řekl Zeman.

(epa, čtk)