Summary: Morgan Stanley pozitivně uzavřel bankovní výsledky, Albemarle ranil úspěch konkurenta

Pokračující výsledková sezóna dnes přinesla další várku korporátních dat amerických blue-chips. Sérii nejvýznamnějších bankovních domů pozitivně uzavřel Morgan Stanley a také americká automobilová ikona Ford těsně překonala odhady trhů. Naopak producenta specializovaných chemikálií Albemarle zasáhl úspěch konkurenční čilské společnosti SQM, na který jeho akcie zareagovaly propadem. To vše v dnešním souhrnu zhodnotí analytik Patria Finance Ján Hladký.

Morgan Stanley

Poslední z šestice velkých bank nám dnes nabídla svoje čísla za poslední kvartál a nutno říci, že z nich máme velice příjemný dojem. Začneme nejdříve představením hlavních finančních metrik a výkonem jednotlivých segmentů, načež se podíváme také na dopady daňové reformy.


Tržby povyrostly na 9,5 mld. USD (+5 % meziročně), což je o 0,25 mld. nad tržním konsensem. Pozitivním překvapením byl i čistý zisk na akcii, jenž se usadil na hodnotě 0,84 USD. Tento 10% meziroční růst ho tak dostal o 7 centů nad predikce trhu. Tady jen podtrhneme, že tato čísla ignorují zmiňovanou daňovou reformu. Výdaje na mzdy a odměny (2/3 celkových nákladů) sice meziročně nabobtnaly o 5 %, nicméně na efektivitě se to nijak významněji neprojevilo. To dokazuje efficiency ratio (zjednodušeně podíl nákladů na tržbách), které sklouzlo o 100 bps yoy na 74 %. Jedním dechem však dodáváme, že na poměry konkurence zůstává poměrně vysoké (což je špatně). Následující řádky přibližují výkon jednotlivých divizí:

Trhy a investiční bankovnictví: Budeme se možná již trochu opakovat, ale jednotným rysem tohoto kvartálu jsou nízké výnosy dluhopisů, slabá volatilita na trhu a zejména pak vysoká srovnávací báze. Tyto skutečnosti se nejmarkantněji otiskly na výnosech FICC segmentu, které se propadly meziročně o 50 % na 800 mil. USD (konsensus 1 mld. USD). Pokles na derivátových produktech zase poznamenal příjmy z obchodování na akciovém trhu, které sklouzly o 5 % na 1,9 mld. USD (v linii konsensu). Pokus o záchranu předvedlo investiční bankovnictví (+8 % na 1,4 mld. USD) díky zdravé aktivitě na poli primárního úpisu akcií.

Správa aktiv: Vyšší objem aktiv pod správou (2,4 bil. USD z toho fee-based 1 bil. USD) vyšvihl příjmy ze správy aktiv na hodnotu 2,5 mld. USD (+15 %). I když plochá výnosová křivka nepřipouští výraznější růst čistých úrokových marží, vyšší zájem klientů dostal čistý úrokový výnos až na 1,1 mld. USD (+10 %).

Kapitálová pozice: Mohutný kapitálový polštář prošel mezikvartálně jen mírnou revizí směrem dolů. Dokazuje to ukazatel CET1, jenž odepsal 30 bps qoq a usadil se na 16,0 %. Firemní supplementary leverage ratio (poměr vlastního kapitálu k aktivům bez ohledu na rizikovost jednotlivých tříd aktiv) dosahuje hodnoty 6,4 % (-10 bps qoq). S takto solidními kapitálovými základy není divu, že návratnost vlastního kapitálu (ROE) je jen na 8,6 % a tedy slabší než u konkurence.

A nyní hurá na shrnutí dopadů daňové reformy. Účetní přecenění daňových pohledávek mělo samozřejmě jednorázový negativní vliv na čistý zisk na akcii. Po započtení těchto efektů se proto dostáváme na hodnotu 0,29 USD proti původním 0,84 USD. Avšak trh v tomto případě očekával propad až na -0,33 USD. Dále tady máme pokles ukazatele kapitálové přiměřenosti CET1, z něhož část má na svědomí také daňová reforma, nicméně přibližný odhad management neuvedl. Do třetice ještě návratnost vlastního kapitálu (ROE), jež by po úpravě slétla až na 2,9 % (proti původním 8,6 %). Samotnou budoucí daňovou sazbu management odhaduje na cca 21 % (nyní cca 30 %).

Sečteno a podtrženo, výsledky za uplynulý kvartál hodnotíme pozitivně. Nemalou zásluhu má na tom také fakt, že FICC segment (na rozdíl od ostatních bank) jenom sekunduje dominantním příjmům z akciových trhů. Správa aktiv navíc dokázala srovnat neúspěchy těchto segmentů a táhla celkové tržby vzhůru. Hlavní zprávou je však samozřejmě výrazně okřesaná daňová sazba.

Vlažná reakce trhu napovídá, že investoři dobrá čísla do ceny akcií již započítali a ty se nyní drží na včerejší zavírací ceně.

Albemarle

Producenta lithia a dalších specializovaných chemikálií dnes zasáhla zpráva o konečném udělení koncese pro těžbu jeho chilskému konkurentu SQM. Tomu se ve finále podařilo dohodnout s chilskou státní agenturou Corfo na vyšších odvodech výměnou za práva k rozšíření těžby. Investoři se proto obávají tlaku na ceny lithia a rychlejšího srovnání nabídky a poptávky. Nicméně nutno podotknout, že nové výrobní kapacity budou ještě nějaký ten čas nabíhat a navíc z historického hlediska dochází velice často k prodlevám v dodání lithia na trh (studie o nezávadnosti pro životní prostředí a samotná výstavba). SQM má navíc motivaci držet produkci pod pokličkou, aby nezpůsobil trhu zbytečný nabídkový šok.

Investoři posílají po zprávách akcie Albemarle dolů o bezmála 10 %.

Ford

Ikona automobilového průmyslu včera oznámila předběžná čísla pro rok 2017 a odhady pro rok 2018. Tržby za rok 2017 tekoucí z hlavního segmentu Automotive (více než 90 % celkových tržeb) by se měly vyšplhat na 145,7 mld. USD, což je o kousíček lepší než konsensus trhu 143,9 mld. USD. Také provozní marže tohoto segmentu na úrovni 5 % se ukázala být o málo lepší, než s jakou počítal trh, tedy 4,9 %. Celkový čistý zisk na akcii by se měl propracovat na 1,78 USD, čímž však zaostal za predikcemi trhu o 4 centy.

Co se týče roku 2018, tady je to už o něco horší. Čistý zisk na akcii by měl směřovat do intervalu 1,45 – 1,70 USD, což by při střední hodnotě 1,58 USD značilo meziroční pokles o 15 %. Konsensus trhu se sice pohybuje kolem zmiňované střední hodnoty, nicméně tato čísla zabolí obzvlášť ve srovnání s pozitivněji naladěným vedením General Motors. Dobrou zprávou je však nečekaně nízká efektivní daňová sazba, kterou přinese daňová reforma. Zatímco trh odhadoval 28% zdanění zisků pro rok 2018, management předpokládá jen 15% sazbu.

Zhoršení již tak konzervativních odhadů přišlo v návaznosti na růst ceny výrobních vstupů, zejména hliníku a mědi, které mají za sebou velice slušný rok 2017. Své udělali také měnové výkyvy. Na druhou stranu, Ford již delší dobu neví najít pevnou půdu pod nohama a zaostává za konkurencí. Management proto přistoupil i k redefinování firemní strategie. Na pořádku dne je smrštění portfolia levných masově vyráběných vozů (což vzhledem k historii Fordu vyznívá poněkud ironicky) a soustředit se na sportovní vozy a SUV, na které se váže vyšší marže. Dále je tedy elektrifikace produktového portfolia, do níž společnost plánuje nasypat do roku 2022 až 11 mld. USD a zrychlit uvedení nových elektromobilů. Poslední ohlášenou změnou je nový způsob reportování výsledků, které se nyní budou dělit na 4 segmenty: Automotive, Mobility, Ford Credit a Corporate Other.

Akcie Ford po včerejším propadu míří dolů o další 1 %.


Zařazenočt 18.01.2018 17:01:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3731266/summary-morgan-stanley-pozitivne-uzavrel-bankovni-vysledky-albemarle...
Přílohy
KategorieAkcie

Výsledky firem - tržby, zisk

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V