Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  20.01.2018 09:06:51

Benda (ČNB): Sazby mohou růst rychleji


Člen bankovní rady Vojtěch Benda vidí inflační rizika v porovnání s poslední prognózou České národní banky mírně vyšší, což by mohlo umožňovat rychlejší růst českých úrokových sazeb. Benda to uvedl v rozhovoru pro server Info.cz. Tlak na trhu práce, kde firmy musí zvyšovat mzdy, aby udržely nebo získaly nové zaměstnance, se nezmenšuje a zůstává výrazný, řekl také.

"Já jsem byl jeden z těch dvou, kteří si myslí, že ta inflační rizika jsou mírně vyšší. To nás v podstatě opravňuje nebo by nám dávalo možnost zvyšovat úrokové sazby o trochu rychlejším tempem, než naznačuje teď ta trajektorie, kterou máme v prognóze," řekl Benda. Kromě něj hlasoval na prosincovém zasedání bankovní rady pro zvýšení úrokové sazby ještě Mojmír Hampl. Guvernér Jiří Rusnok v nedávném rozhovoru pro Ekonom uvedl, že letos předpokládá nejméně dvojí zvýšení sazeb vždy o 0,25 procenta, pokud vývoj půjde v souladu s prognózou ČNB.

Sedmičlenná rada bude o sazbách znovu jednat ve čtvrtek 1. února. Benda v rozhovoru připomněl, že ČNB se na tomto jednání vrátí ke zveřejňování kurzu koruny v prognóze, aby trh mohl lépe rozumět jejímu rozhodování.

"Jestliže trh vidí, při jaké trajektorii devizového kurzu očekáváme vývoj úrokových sazeb, potom si dokáže i napočítat, pokud ten skutečný kurz se začne od té trajektorie (odlišně) vyvíjet, jak může měnit do budoucna ten posun centrální banky ve vztahu k úrokovým sazbám," řekl Benda.

"Trajektorie v žádném případě není návod trhu, kudy se má kurz vyvíjet. Je to náš nejlepší odhad v dané chvíli... centrální banka neřídí devizový kurz."

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688