Patria (Patria Finance)
Daně a účetnictví  |  18.01.2018 06:28:30

Damodaran: Vše, co má hodnotový investor vědět o daňových změnách v USA


Aswath Damodaran je jedním z nejznámějších finančních odborníků na světě, jeho knihy zná snad každý, kdo se věnuje valuaci firem a akcií. Ve svém novém příspěvku na svém blogu se tento profesor z NYU věnuje plánovaným změnám v americkém daňovém systému. Starý daňový systém byl podle něj „přežitkem z předchozího století, kdy se Spojené státy ještě nacházely v centru globální ekonomiky a zahraniční firmy byly ochotné udělat cokoliv, aby mohly mít své ředitelství v USA“. Jenže časy se mění...

Plánovaná reforma je podle profesora „mixem dobrých a špatných změn“, což je pro podobné změny typické. Je ovšem bez diskuse, že hodnoty akcií se kvůli nim změní. Nejvíce diskutované je přitom snížení sazby daně ze zisků vytvořených v USA z 35 % na 21 %. Do roku 2017 také musely americké společnosti používat americkou sazbu daně ze zisků generovaných po celém světě, ale až ve chvíli, kdy tyto zisky repatriovaly domů. Od roku 2018 budou platit jen daně v zahraničí a peníze mohou domů stáhnout kdykoliv. 

Na zásobu hotovosti, kterou drží kvůli předchozímu daňovému systému v zahraničí, bude uvalena jednorázová daň ve výši 15,5 % (týká se to majetku drženého v likvidních aktivech, u nelikvidních aktiv je sazba daně 8 %). K tomu je zavedena 13,1% minimální sazba na nadměrné zisky generované zahraničními pobočkami (tj. zisky převyšující náklad kapitálu ve výši 10 %), což má fungovat jako motivace k tomu, aby zejména technologické a farmaceutické společnosti nepřeváděly svá nehmotná aktiva do daňových rájů. 

Nový systém také zavede strop pro daňovou uznatelnost úrokových nákladů, a to na úrovni 30 % EBITDA (od roku 2022 bude místo EBITDA používán EBIT). Firmy budou mít navíc možnost použít veškeré investice provedené v daném roce jako daňově uznatelný náklad. Nebudou je tedy muset odepisovat. Tento systém bude fungovat do roku 2023 a postupně pak bude eliminován do roku 2027

Damodaran podle svých slov nejlépe hodnotí změny v oblasti zdanění příjmů generovaných v zahraničí a také ty, které souvisí s dluhy. Nejhorší je pak podle něj to, že nové změny ani zdaleka nevedou ke zjednodušení systému, spíše naopak. Pochybný je podle profesora i přínos nového nakládání s investicemi, a to zejména ve starých sektorech. Při hodnocení dopadů nového systému na hodnotu akcií si pak podle něj musíme dát pozor, abychom si nevybrali jen část změn. Je například chybou, pokud jsme z reformy nadšeni jen proto, že klesne sazba daně ze zisků, nebo se naopak domníváme, že hodnota akcií kvůli ní klesne, protože zeslábne efekt odpočitatelnosti úrokových nákladů a následně se zvedne náklad kapitálu

Daňové změny se v první řadě dotknou schopnosti generovat hotovost. Nesmíme ovšem zapomínat, že oficiální sazba daně ze zisků sice doposud byla na 35 %, ale efektivní federální sazba (skutečný poměr daní a zisků) se podle odhadů Damodarana pohybovala v roce 2017 kolem 23 %. A profesor tvrdí, že nová efektivní sazba se může pohybovat kolem 20 %, takže míra zdanění klesne mnohem méně, než bychom se mohli domnívat z porovnání staré a nové nominální sazby. Výsledný růst čisté ziskovosti v roce 2018 Damodaran odhaduje na 6,7 %. 

Nový systém bude mít vedle zisků a cash flow dopad i na náklad kapitálu. Pokles daňové sazby zvýší náklad dluhu (po zdanění). Starý náklad dluhu nefinančních korporací Damodaran odhaduje na 2,42 % a náklad celkového kapitálu (dluh a vlastní jmění) na 6,57 %. Po snížení daňové sazby se náklad kapitálu podle výpočtů profesora zvýší na 6,7 %. A v neposlední řadě můžeme tvrdit, že daňové změny budou mít dopad i na růstový výhled firem, protože změní jejich investiční rozhodování. 

Damodaran pak ve snaze zhruba odhadnout celkový efekt daňových změn na hodnotu akcií dochází k závěru, že dojde k jejímu růstu o 9,7 %. Což ale neznamená, že ceny akcií by nyní měly díky daňovým změnám v tomto rozsahu posílit. O reformě se totiž hovoří již velmi dlouho a to samé platí o spekulacích o jejím vlivu na hodnotu firem a akcií. Pro zvídavé čtenáře jsou konkrétní odhady shrnuty v následující tabulce:

Zdroj: Blog Aswatha Damodarana

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:

04.04.2024  Daňová podpora výzkumu a vývoje - 2022 ČSÚ (ČSÚ)
02.04.2024  Kdo se musí registrovat k FATCA? JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)
28.03.2024  Musí OSVČ skutečně podat přiznání vždy datovou schránkou? Tisková zpráva (Tisková zpráva)
28.03.2024  Za deset let Daňová Kobra uchránila celkem 16 miliard Kč FS (Finanční správa)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688