Bitcoin propadl pod 10 tisíc dolarů. Z vrcholu je u poloviny hodnoty

Aktualizováno

Virtuální měna Bitcoin na burze Bitstamp svou tržní hodnotou klesla na 10 tisíc amerických dolarů za jeden bitcoin. Stalo se tak poprvé od 1. prosince loňského roku. Z vrcholu tržní hodnoty je bitcoin zpět u zhruba poloviny tohoto maxima. Propad bitcoinu a obecně kryptoměn částečně zvedá prodeje jiných investic s úmyslem "zajištění", například zlatých mincí a obecně fyzického  zlata, což reportují evropští prodejci.

Pouze za dnešek bitcoin na burze Bitstamp odepsal přes 11 procent ceny a klesl na 10 tisíc dolarů. Na dalších burzách tuto metu směrem dolů prolomil, některé z burz zaznamenávají úrovně v blízkosti 9600 USD za BTC. Důvodem jsou obavy z regulatorních zákazů investic do kybernetické měny, v posledním případě nové regulaci v Asii a celkovém zákazu v Jižní Koreji. 

a

Kryptoměna se v prosinci loňského roku vyšplhala k téměř 20 tisícům dolarů za jeden bitcoin. Na některých jiných burzách dokonce tuto metu bitcoin překonal. Následovalo ale několik vln korekcí a výprodejů až na současné zhruba poloviční úrovně.

Dvouciferné ztráty v uplynulých 24 hodinách zaznamenalo všech 20 nejsilnějších kybernetických měn z pohledu tržní hodnoty. Bitcoin cash či monero na různých burzách o více než pětinu, iota o zhruba 25 procent.

Agentura Bloomberg v pondělí reportovala, že Čína chce centralizovat obchodování s kryptoměnami a dohled nad nimi a zvažuje blokaci přístupu do offshore platforem. Jižní Korea pak údajně připravuje zákon, který zcela zakáže obchodování na kryptoměnových burzách. Poslední zprávy ale toto stanovisko změkčují. POzději v tomto týdnu se ale objevily nové zprávy z Číny, která rovněž údajně zvažuje zákaz i centralizovaného obchodování s kryptoměnami. Právě tento faktor je vnímán jako nejsilnější. 

Bitcoin byl terčem negativních slov také ze strany amerického investora a filantropa Warrena Buffetta. Ten současné mánii kolem bitcoinu a dalších kryptoměn předpověděl nedávno špatný konec. "Co se týče kryptoměn, obecně mohu téměř s jistotou prohlásit, že dospějí ke špatnému konci. Kdy, nebo jak se to stane, to nevím," uvedl Buffett, který žije v Omaze v americkém státě Nebraska a který je podle časopisu Forbes třetím nejbohatším člověkem světa. Díky úspěšným investicím si vysloužil přezdívku "věštec z Omahy".

Podle analytiků by se přísnější regulací kryptoměn mohla zabývat skupina nejvýznamnějších světových ekonomik G20 na svém březnovém zasedání v Argentině. "Podle mého mínění se nyní držitelé kryptoměn rozhodují, zda se bitcoinu zbavit, protože jeho omezení by znamenalo, že bude nahrazen lepšími produkty, nebo zda vsadit na to, že může i navzdory omezení vzkvétat," uvedl Steven Englander ze společnosti Rafiki Capital.

 

Zařazenost 17.01.2018 13:01:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3730077/bitcoin-propadl-pod-10-tisic-dolaru-z-vrcholu-je-u-poloviny-hodnoty....
Přílohy
KategorieMěny
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.