Český maloobchod v listopadu rostl nad odhady

Aktualizováno

Jak ukazují listopadové údaje z maloobchodu, chuť spotřebitelů nakupovat nezná mezí. Tržby v obchodech se tentokrát meziročně zvýšily o téměř 8 % a oproti říjnu o více než tři procenta.

Tuzemští spotřebitelé se tak jednoznačně rozhodli, že konec roku si užijí. A s největší pravděpodobností to potvrdí i prosincové údaje z maloobchodu, od kterých očekáváme nový historický rekord.

Ochotu spotřebitelů přiživuje jednak zlepšující se finanční situace domácností, vyplývající z rychlejšího růstu reálných mezd a vysoké zaměstnanosti v ekonomice, jednak i nízké obavy z budoucnosti, které snižují potřebu šetřit na horší časy.

Maloobchod díky tomu zažívá už čtvrtý silný rok v řadě. A na své si přicházejí především internetové obchody, jimž se tentokrát tržby zvýšily téměř o čtvrtinu. Ani v tomto směru se neděje nic nového, jen si spotřebitelé užívají výhod virtuálního nakupování bez front a s možností rychlého srovnání cen. Podíl internetových obchodů na trhu se tak sune k hranici 20 %, a to ještě nejsou zdaleka vyčerpány všechny možnosti pro jeho další expanzi.

Že se lidé neobávají budoucnosti, svědčí i struktura nakupovaného zboží. Patrný je především stabilní nárůst zájmu o elektroniku, zboží pro volný čas a vybavení domácností. Je to obvykle zboží, na kterém se v horších časech šetří. Zájem spotřebitelů navíc podporuje i fakt, že ceny tohoto zboží díky konkurenci internetových obchodů a silné koruně klesají.

Výsledky maloobchodu jsou jen dalším potvrzením faktu, že spotřeba přebírá hlavní roli motoru růstu poptávky v ekonomice. Na druhou stranu vysoký zájem nakupujících nepřináší už takový tlak na ceny jako dříve a postupem času vytváří prostor pro vznik poptávkové inflace v ekonomice.

A na konec podporuje i odhodlání centrální banky v návratu úrokových sazeb k (novému) normálu. Proto považujeme aktuální výsledek maloobchodu za další, byť jen podpůrný, argument pro brzké zvýšení sazeb ČNB. 

 

Zařazenočt 11.01.2018 09:01:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3725211/cesky-maloobchod-v-listopadu-rostl-nad-odhady.html
Přílohy
KategorieEkonomika
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V