Údajně ovlivňované kauzy se týkaly drogových trestných činů

Respekt k rodinnému životu: ÚS se zastal muže, který ve vazbě nesměl vídat dcerku

Krajský soud v Hradci Králové chyboval, když neumožnil vazebně stíhanému muži osobní ani telefonický kontakt s dcerou a svůj postup řádně neodůvodnil. Muž byl ve vazbě kvůli tomu, že dítě bez souhlasu matky odvezl do zahraničí. Krajský soud otci v době trvání vazby umožnil jen písemný kontakt s dcerou. Mužově stížnosti dnes vyhověl Ústavní soud (ÚS).

Cizinec bolivijského původu, který má švédské občanství, se už v mezičase dostal na svobodu. Nález ale bude mít dopad na další kauzy, stejně jako podobný verdikt ÚS z loňského roku, který se týkal jiného muže vězněného za trestnou činnost nesouvisející s dětmi. Nález k dispozici zde.

Podle ústavních soudců se krajský soud vůbec nevypořádal s otázkou, jaké uspořádání by bylo v nejlepším zájmu dítěte. Nezabýval se tím, jak zajistit zachování vztahu s otcem. Nezjistil, jaké jsou poměry ve vazební věznici, zda tam připadají v úvahu návštěvy. Pouze konstatoval, že v době vazby nelze přímý kontakt otce s dítětem upravit.

„Takto stručné odůvodnění je však jak v rozporu s principem, aby nejlepší zájem byl předním hlediskem při rozhodování, ale také s požadavkem na řádné odůvodnění rozhodnutí, které je základním atributem spravedlivého procesu,“ rozhodl ÚS.

„ÚS poukázal i na to, že je absurdní výrok, který připouští korespondenční vztah otce s dítětem v okamžiku, kdy dítě je pětileté, neumí číst ani psát,“ uvedla soudkyně zpravodajka Kateřina Šimáčková. Navíc dítě komunikovalo s otcem španělsky, zatímco matka jazyk neovládá. S někdejším partnerem, který nehovoří česky, komunikovala anglicky.

Dcera se narodila v roce 2011. Vztah otce s matkou českého původu se rozpadl, postupně se vyostřily konflikty. Muž se marně domáhal střídavé péče a justice opakovaně zamítla jeho návrhy na povolení vycestování dcery do zahraničí.

Následně muž nerespektoval předběžné opatření, nepředal dceru matce a odjel s ní do ciziny. Deset měsíců pak spolu navštěvovali členy mužovy rodiny v Británii, Francii, Španělsku a Švédsku, kde jej také loni v lednu zadrželi.

Dcerku si vyzvedla matka, otce vydali do Česka a začali stíhat pro zavlečení, únos a zanedbání povinné výživy. Loni také strávil několik měsíců ve vazbě. Cizinec dnes řekl, že čelí dvěma trestním řízením, které ještě nepokládá za uzavřené. „Otec, který jede na dovolenou se svou dcerou, se nedopouští jejího únosu,“ řekl cizinec.

Následně muž nerespektoval předběžné opatření, nepředal dceru matce a odjel s ní do ciziny. Deset měsíců pak spolu navštěvovali členy mužovy rodiny v Británii, Francii, Španělsku a Švédsku, kde jej také loni v lednu zadrželi.

Dcerku si vyzvedla matka, otce vydali do Česka a začali stíhat pro zavlečení, únos a zanedbání povinné výživy. Loni také strávil několik měsíců ve vazbě.

(čtk)