Investice v Q3 17 překvapily dvojciferným růstem (Slovenská ekonomika)

Dynamika slovenských investic v Q3 17 překvapila, a to jak v důsledku růstu soukromých tak i vládních investic a spolu s domácí spotřebou byla nejvýznamnějším tahounem růstu HDP. Celkový růst naopak tlačila dolů dynamika čistých exportů, když jako důsledek investičních dovozů, hodnota importů překonala vývoz.

Slovenská ekonomika si v Q3 po sezónním očištění připsala 3,5 % oproti stejnému období loňského roku. Nemalou zásluhu na tomto růstu má jak domácí spotřeba, tak i soukromé a vládní investice. Spotřeba domácností, která je již delší dobu hlavním tahounem slovenského HDP, přispěla k celkovému růstu 2 pb, když meziročně rostla o 3,9 %. Dynamika soukromé poptávky nás nijak výrazně nepřekvapila, spotřebitelská důvěra je na vrcholu, a to díky vyššímu disponibilnímu příjmu. Tomu nahrává především rekordně nízká nezaměstnanost, která v listopadu poprvé v historii klesla pod 6 % a svého absolutního minima by měla dosáhnout v první polovině příštího roku.

Naopak růst investic, jejichž dynamika meziročně zrychlila na 8,7 %, nás překvapil, přestože jsme v naší prognóze určité oživení investic a jejich kladný příspěvek k HDP růstu očekávali. Současný ekonomický vývoj s vyšší domácí i zahraniční poptávkou nutí výrobce rozšiřovat kapacity a utažený trh práce s  rostoucími náklady na zaměstnance je motivuje investovat do produktivity práce, digitalizace a robotizace. Také tlak na čerpání evropských fondů přispívá k růstu investic.

Fixní investice ve třetím čtvrtletí rostly desetiprocentním tempem a k celkovému růstu HDP přispěly 2,1 pb. Dovoz investičních statků se projevil na růstu celkových dovozů, a snížil tak příspěvek čistých exportů k růstu, které z celkové dynamiky HDP odkrojily 1,7 pb.

Tento trend pokračuje i v závěru roku. Poslední statistika zahraničního obchodu ukázala, že i když se slovenským exportům stále daří a meziročně si připsaly téměř 6 %, dynamika importů je přece jen převyšuje. Bilance zahraničního obchodu vykázala přebytek o 26,5 mil. EUR nižší než v říjnu minulého roku a za celý rok 2017 toto kladné saldo meziročně poklesne o více než 1 mld. EUR.

Ze struktury HDP rovněž vyplývá, že vládní investice v Q3 vzrostly o 15 % y/y. Očekáváme, že v posledním čtvrtletí roku si vysoké tempo růstu udrží, jelikož se vláda bude snažit vyčerpat fondy z EU, ze který podle pravidla ke konci listopadu zbývalo téměř 98 mil. eur.

Státní rozpočet dosáhl na konci roku 2017 druhého nejmenšího deficitu za posledních devět let a slovenský dluh v poměru k HDP je nejnižší v historii. Skutečný schodek je také o téměř 0,8 mld. EUR nižší než vláda původně schválila. Meziroční pokles příjmů z Evropské unie o více než 0,5 mld. EUR byl částečně vykompenzován vyššími příjmy z daní a dividend. Výdaje státu nepatrně meziročně klesly, především kvůli nižším výdajům na spolufinancování projektů spolu s Evropskou unií. Naopak transfery na sociální pojištění vzrostly o 0,3 mld. EUR.

Vzhledem k výraznější revizi statistiky maloobchodních tržeb, podle které v září tržby bez započítání prodejů automobilů vzrostly o 5,1 % meziročně (namísto 7,4 %), je pravděpodobné, že průměrně maloobchodníci prodají méně, než v naší prognóze předpokládáme. Přesto maloobchodní tržby dynamiku třetího čtvrtletí, kdy průměrně rostly tempem 5,5 % y/y, v posledním kvartále překonají. Tomu napovídá i říjnová statistika, kdy si maloobchodníci na tržbách za zboží bez aut připsaly 5,6 % y/y. Vzhledem k rostoucí spotřebitelské poptávce podpořené rekordní důvěrou v ekonomiku, nebudou domácnosti ani na letošních Vánocích šetřit a tržby ke konci roku ještě meziročně zrychlí.

Spotřebitelské cenný v prvních dvou měsících Q4 rostly průměrným tempem 2,0 % y/y, zejména kvůli vyšším cenám potravin a pohonných hmot, ale také bydlení a nákladů s ním spojených jako cena vody, elektřiny i plynu. Průměrná míra inflace za prvních jedenáct měsíců roku 2017 činí 1,3 %, a očekáváme, že po zahrnutí prosince zrychlí na 1,4 %.

Autor: Monika Junicke

Zařazenost 03.01.2018 10:01:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/71bce31f_investice_v_q3_17_prekvapily_dvojcifernym_rustem
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V