Hlavní ekonomické grafy minulého roku podle MMF

Rok 2017 byl bouřlivý doslova i v přeneseném slova smyslu. Přinesl totiž nejednu přírodní katastrofu, ale také geopolitické tenze a spory v nejedné zemi a v nejednom regionu. Z ekonomického pohledu ale šlo o rok výjimečně dobrý. Globální produkt rostl nezvykle vysokým tempem a oživení se týká mimořádně vysokého počtu zemí. Následující grafy od MMF by měly dobře shrnovat tento optimistický příběh.

První graf ukazuje, že v roce 2017 se zrychlení tempa ekonomického růstu týkalo asi dvou třetin světové populace (tempo kleslo jen u rozvíjejících se zemí vyvážejících ropu). Nadšení poněkud chladí dodatečný komentář MMF, který tvrdí, že globální růst šel ruku v ruce s pokračujícím poklesem příjmů na hlavu ve čtvrtině rozvíjejících se zemí. 

001 

V minulém roce došlo i k oživení mezinárodního obchodu – druhý obrázek popisuje vývoj dovozů v reálném vyjádření spolu s vývojem investic a produktu. Obchodu pomohlo oživení investic, které předtím značně brzdil sektor energetiky.

001 

MMF poukazuje i na to, že v roce 2017 proběhlo zotavení na komoditních trzích částečně tažené oživující poptávkou. Třetí graf ukazuje vývoj indexu cen potravin, kovů a průměrných cen ropy. U ropy a dalších paliv se vedle silnější poptávky projevila i omezení na nabídkové straně trhu, která byla důsledkem hurikánů (USA), politických nepokojů ve Venezuele a zhoršené bezpečnostní situace v Iráku. MMF ovšem poukazuje na to, že ceny futures nenaznačují další růst cen komodit, ale spíše jejich stagnaci či mírný pokles. Země, které jsou závislé na exportu komodit, by tak podle fondu neměly polevovat ve snahách o diverzifikaci své ekonomiky a posilování své finanční pozice.

001 

Záhadou zůstává vývoj mezd. Ve vyspělých ekonomikách totiž v minulém roce pokračoval pokles nezaměstnanosti, ovšem očekávaný růst mezd se nedostavil (viz další obrázek). MMF tento jev vysvětluje tím, že v některých zemích existují na trhu práce stále volné zdroje, růst produktivity je utlumený a na některých trzích je velký počet lidí s částečným pracovním úvazkem.

001

Poslední graf od MMF se věnuje akciovým trhů, kterým k výstupu na nová maxima pomohlo jak lepší ekonomické prostředí, tak klesající averze k riziku a pokračující monetární akomodace. „Uvolněné finanční podmínky podporují růstový trend, ale zároveň představují riziko v případě, že se honba za výnosy vymkne kontrole,“ varuje fond. A radí, abychom současné přívětivé časy nepromrhali a nepropadli přílišnému sebeuspokojení. Je tu totiž ještě řada reforem, které je třeba provést, a současná době k tomu je příhodná.

001 

Zdroj: MMF

 

Zařazenoút 02.01.2018 11:01:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3717399/hlavni-ekonomicke-grafy-minuleho-roku-podle-mmf.html
Přílohy
KategorieUdálosti

Související témata

Rozpočet příští rok
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.