Zahraniční investoři vyklízejí pozice na bondovém trhu

Zájem zahraničních investorů o korunové státní dluhopisy v průběhu roku opadal. Zatímco ještě v polovině roku drželi nerezidenti dluhopisy v hodnotě 727 mld. korun, na konci listopadu se jejich portfolia smrskla o 140 mld. na 586 mld. Odchod z českého bondového trhu potvrzuje předpoklad, že nerezidenti zde umisťovali koruny získané v rámci intervencí do krátkých papírů, které v průběhu podzimu maturovaly.

Získané koruny už ovšem do dalších dluhopisů neinvestovali a z trhu se tak stahovali. Zatímco ještě v září vlastně drželi ve svých rukou více než polovinu státního dluhu, tak v listopadu to bylo již jen 42 %. A nenalomily je ani následně vyšší výnosy státních papírů, které se od poloviny roku třeba v případě desetiletého dluhu zdvojnásobily a jsou tak nesrovnatelně zajímavější než třeba v případě německých Bundů.

Před koncem roku se tak investoři vybavovali likviditou. Část z investorů zřejmě proto, aby mohla své pozice uzavírat a inkasovat tak kurzové zisky, část zřejmě čeká na ještě zajímavější výnosy dluhopisů. Zvlášť, když je ČNB v listopadu „navnadila“ na rychlý růst úrokových sazeb. Když k tomu připočteme snahu ministerstva financí konečně posunout průměrnou splatnost státního dluhu z aktuálních necelých pěti let (září) na šest ve střednědobém horizontu, tak to znamená, že prostor pro další zatraktivnění výnosů státních dluhopisů stále existuje. Dočasnou brzdou vyšších výnosů (a tedy i dražšího financování státu) může v tomto směru být emise eurobondů, o které MF hovoří ve své Strategii financování a řízení státního dluhu ČR. 

Každopádně není asi příliš pravděpodobné, že by se zahraniční investoři po podzimní redukci jejich portfolií brzy vrhnuli do dlouhých korunových papírů a české výnosy srazili dolů. Proč? Minimálně proto, že významná část je orientovaná na krátkodobé investice a nemusí se pouštět do budování dlouhých pozic v době, kdy se bude přepokládat konec či další redukce kvantitativního uvolňování v eurozóně. Navíc ani potenciální zisky koruny nemusí být z krátkodobého pohledu až tak lákavé, když už si česká měna během poměrně krátké doby připsala skoro 6 % k dobru. 


 

Zařazenopá 29.12.2017 11:12:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3715870/zahranicni-investori-vyklizeji-pozice-na-bondovem-trhu.html
Přílohy
KategorieDluhopisy
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V