Pražská burza klesla pod tíhou Erste a VIG

Pražská burza zakončila dnešek poklesem o 0,45 procenta. Body jí nejvíce odebíraly oba rakouské finanční tituly a likérka Stock, která dnes z větších emisí v Praze ztrácela zdaleka nejvíce. Tabák či telekomunikace působily opačným směrem, sestupu do červeného pásma ale zabránit nedokázaly. Aktivita byla ale jinak opět sváteční, objem 0,227 miliardy Kč před aukcí je necelá polovina dlouhodobého průměru.

Zprávou nejen dne na pražské burze je formální spuštění odkupu akcií Unipetrolu ze strany většinového vlastníka firmy PKN Orlen na ceně 380 korun. Představenstvo Unipetrolu tuto nabídku označilo za akceptovatelnou pro investory a „neproblematickou“.

Akcie Unipetrol dnes posílily o nepatrných 0,05 procenta na 376,20 Kč. Do červného se podíval také ČEZ, který poklesem o 0,32 procenta sestoupil pod důležitou hranici 500,00 Kč za akcii.

Akcie likérky Stock Spirits se v Praze propadly o 2,09 procenta na 77,25 Kč. Erste Bank odepsala 1,03 procenta na 930,30 Kč a Vienna Insurance ztratila 1,41 procenta na 664,40 Kč. Erste Group Bank oznámila, že dnes prodala svůj podíl 10,21 procenta v S IMMO a nyní již žádný podíl v této společnosti investující do realit nevlastní. Hodnotu transakce ale nezveřejnila.

Zajímavý vývoj, který by pro tyto tituly mohl být relevantní, jsme v posledních dvou dnech mohli sledovat na české koruně. Ta po středečním oslabení až na více než 3měsíční minima dnes posiluje, na páru s eurem se naposledy obchodovala kolem 25,57 za euro.

Komerční banka padala podstatně méně, titul za dnešek ztratil 0,04 procenta na 913,00 Kč. Moneta zakončila dnešek v plusu. V zeleném byly dopoledne také jiné evropské banky, především ty z jihu Evropy. Index západoevropských bank STOXX 600 Banks nicméně vpodvečer ztrácel 0,16 procenta.

Akcie společnosti Philip Morris si za dnešek připsaly 0,59 procenta na 16.499 Kč a akcie O2 C.R zpevnily o 0,22 procenta na 275,60 Kč.

V regionu si solidně vedla vídeňská burza, vyšší dnes o 0,21 procenta. Maďarský BUX odepisoval čtvrtinu procenta a polský WIG 20 byl na zelené nule. Evropské akciové trhy dnes za sváteční aktivity stagnují. Pro britský akciový index FTSE 100 to ale i tak znamenalo setrvávání pod rekordním maximem. Hlavní akciové indexy na Wall Street zahájily mírným růstem, oporou jsou ceny komodit a slabší dolar.


Zařazenočt 28.12.2017 17:12:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3715194/prazska-burza-klesla-pod-tihou-erste-a-vig.html
Přílohy
KategorieAkcie
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.