Žadatelé o azyl měli v Německu rekordní podíl falešných dokladů

22.12.2017
Euroskop, čtk

Rekordní podíl padělaných osobních dokladů letos zjistily německé úřady mezi žadateli o azyl. Od ledna do konce září činil jejich podíl na dokumentech, jimiž se žadatelé vykazovali, 4,5 procenta, informoval včera na dotaz agentury DPA Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF). Loni to bylo 2,6 procenta.

Zhruba 10.400 z celkového počtu 233.000 osobních dokladů u žadatelů o azyl se ukázalo být ve sledovaném období falešnými. V předchozím roce to bylo přibližně 12.800 z více než 491.000 dokumentů.

U přibližně 5370 dokumentů během letošních prvních tří čtvrtletí nebylo podle úřadů možné jednoznačně určit, zda jde o pravé, nebo falešné papíry. Důvodem byl většinou chybějící srovnávací materiál nebo špatný stav dokumentů. Kromě cestovních pasů se BAMF zaměřil také na další dokumenty, jako jsou rodné listy, řidičské průkazy a vysvědčení.

Pokud padělané dokumenty představují potenciální bezpečnostní riziko, zabývá se jimi kriminální policie. Od loňského října je policii hlášen každý případ zjištěné manipulace. Falešné pasy a rodné listy migrantům často obstarávají pašeráci lidí. Na tuto skutečnost často poukazují i odpůrci otevřeného přístupu vůči uprchlíkům, mezi nimiž je mnoho ekonomických uprchlíků a mohou se mezi ně vmísit také islámští radikálové a teroristé.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek