Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ztrácí Putinomika na síle?

Ztrácí Putinomika na síle?

15.12.2017 10:37
Autor: Research, Patria Finance

Ruské ekonomice hrozí něco, co se za vlády prezidenta Vladimira Putina ještě nestalo: stagnace. Rusko je největším vývozcem energií na světě, jeho ekonomika ale schází na nedostatek investic. Putinův osvědčený růstový model, postavený na směrování příjmů z ropy a zemního plynu do domácí poptávky, se vyčerpává. Po dvou desetiletích růstu, přerušených dvěma recesemi, se někteří obávají, že pro zemi bude stále obtížnější vybřednout z apatie, napsala agentura Bloomberg.

Zotavování ruské ekonomiky po téměř dvouleté kontrakci se zadrhlo v posledním kvartálu. Hospodářský růst ve třetím čtvrtletí zpomalil na 1,8 procenta z 2,5 procenta v předešlých třech měsících. Tok investic se ve třetím čtvrtletí snížil na polovinu a nárůst průmyslové výroby se v říjnu zastavil. Banka Alfa přitom odhaduje, že 90 procent veškerých letošních kapitálových výdajů tvořily jenom tři velké státní projekty. Jedním z nich je projekt mostu mezi Ruskem anektovaným ukrajinským Krymem a ruskou pevninou.

„Chybějí zdroje,“ říká podle Bloombergu Oleg Vjugin, dlouholetý bankéř a někdejší první viceguvernér ruské centrální banky. „Když se nic neudělá, zůstane to příštích deset let ve stejném stavu“.

Důvodů je vícero, od úsporné fiskální politiky přes sporadické prosazovaní reforem po škrty v ropné produkci, které Rusko podniká v koordinaci s ropným kartelem OPEC a ve kterých bude pokračovat do konce příštího roku.

Šéf Kremlu má tento názor: Růst výkonnosti ruské ekonomiky, která se vzpamatovává z krize, závisí na zvládnutí dvou hlavních šoků: pádu cen ropy na světových trzích a zahraničních sankcí proti Rusku, prohlásil Putin na bilanční tiskové konferenci v Moskvě, kam si ho přišel poslechnout rekordní počet novinářů. Motorem hospodářského růstu země je podle Putina domácí spotřeba. Příznivě se projevuje oživení průmyslové produkce a pozitivní bilance zemědělství.

Během Putinových prvních dvou prezidentských mandátů v letech 2000 – 2008 byla situace jiná. Ceny ropy rostly, což ekonomice pomáhalo k průměrně 7procentní roční expanzi.

Mezinárodní měnový fond odhaduje, že Rusko letos poroste o 1,8 procenta a v příštím roce o 1,6 procenta, tedy zhruba polovičním tempem než světová ekonomika.

Putin se již nechal slyšet, že příští rok v březnu bude usilovat o další šestiletý prezidentský mandát. Kandidovat tentokrát ale nebude za stranu Jednotné Rusko, ale jako nezávislý kandidát. Pokud volby vyhraje, mohl by se stát nejdéle úřadujícím ruským vůdcem od Josifa Stalina. Délkou vládnutí by tím přeskočil Leonida Iljiče Brežněva, v letech 1964–1982 nejvyššího představitele někdejšího Sovětského svazu, jehož úřadování se stalo synonymem pro hospodářskou stagnaci.

Zdroje: BBG, ČTK

 
 
 

Čtěte více:

Víkendář: Putinovi k úspěchu stačí, aby si sundal tričko
13.08.2017 7:36
Je srpen a ruský prezident Vladimir Putin se vydal do Tuvy. To je míst...
18 let vlády Putina: Rusko scénou jediného herce?
14.08.2017 11:48
Uplynulo 18 let od dne, kdy začalo panování Vladimira Putina. Délkou v...
Putin začal fandit bitcoinu a to jej může zničit
18.10.2017 18:40
Do bitcoinu jsem se zamiloval z ideologických důvodů. Obchází totiž ja...
Putinovi možná další volby vyhrají dluhy
21.11.2017 14:18
Ruská technokratická vláda není prezidentem Vladimirem Putinem vybízen...
Putin ohlásil svou kandidaturu v prezidentských volbách 2018
06.12.2017 16:44
Ruský prezident Vladimir Putin ohlásil, že se v prezidentských volbách...

Váš názor
  • Zase kampan' proti ....?
    22.12.2017 11:38

    Babiš - "..víte, paní redaktorko? Co když to byl Kalousek a dělá to naschvál, aby nás mohl kompromitovat..."
    Kalousek
  • Russia has a rebellion brewing in Putin’s backyard
    21.12.2017 14:47

    No podle jinych to neni tak skvele.
    martíček
  • Zeman podepsal 50 mldr schodek rozpočet
    21.12.2017 12:33

    "..dluh České republiky ve třetím čtvrtletí vzrostl o 38,6 mld. Kč na 4,517 bil. Kč. Meziročně byl vyšší o 1,131 bil. Dluh Česka vůči cizině odpovídá 91,2 % HDP. Vyplývá to z údajů ČNB..." A my se staráme jak je zadlužená USA.
    :o))
    • Re: Zeman podepsal 50 mldr schodek rozpočet
      21.12.2017 12:42

      Hezky hmotná odpovědnost, aby si každý svůj podpis dobře rozvážil. Různými "nevymahatelnými" podpisy přišli daňoví poplatníci od sametu už o biliony korun. Takže podepisujme, ale současně mějme odpovědnost za svůj podpis.
      ZYX
      •  
        22.12.2017 0:15

        "...Vpuštění důvěrníků Kremlu do vnitřních svatyň české politické moci představuje nebezpečný precedens. Není tajemstvím, že blízkým důvěrníkem Zemana je Martin Nejedlý, (bývalý šéf české pobočky ruské energetické firmy Lukoil..."
        .
        •  
          22.12.2017 6:32

          A to demokracii vadí přímé volby a odvolávání politiků? A to demokracii vadí referenda? A to demokracii vadí hmotná odpovědnost odpovědných? A to demokracii vadí rozhodování voličů? Hlas lidu dlouhodobě umlčet nelze. Samet v roce 89 je toho důkazem. Hlas lidu dlouhodobě umlčet nelze nelze. Nynější volby v Katalánsku jsou toho důkazem. Hlas lidu dlouhodobě umlčet nelze. Strana predsedy vlády v Madridu, která vyhlásila volby byla odměněna jen několika hlasy ve 135 člennem katalánském parlamentu. Hlas lidu umlčet nelze tvrzením o hloupych volicich, které ovlivňuje Rusko. Jinak přeji všem vše dobré, méně centrálních elit a vice občanů.
          ZYX
  •  
    20.12.2017 22:37

    "..Důvěřuji lidem, nikoli penězům za nimi. Vážím si toho, kdo věnuje tyto peníze na dobročinné účely. ZYX " To určitě důvěřuješ Emanovi, který jezdí a dělá svojí kampan' jen po krajích kde mu platí statisice za ty žranice a napájeni jeho průvodu.
    abc
  • Vynikající Poslanecká sněmovna
    19.12.2017 16:03

    zvolila JUDr. PhDr. Zdeňka Ondráčka, Ph.D. předsedou komise pro kontrolu GIBS, to je zřejmé.
    Špaček
    • Re: Vynikající Poslanecká sněmovna
      19.12.2017 17:26

      A dvojtečka dále věří, že poslanci hlasují v souladu se svým svědomím........ Snad už pochopí, že je třeba prosadit přímou odvolatelnosti politiků. Nebo bude snad lépe volbu zpochybnit, když se nám její výsledky nehodí?
      ZYX
    • Re: Vynikající Poslanecká sněmovna
      19.12.2017 16:28

      A může za to Putin a Rusko.....
      ZYX
      • No vidíš a přišel jsi na to sám.
        20.12.2017 11:09

        Bez Ruska s Putinem, který nám sem posílá svoje záškodníky hackery na jejichž pomoc se spoléhá a opírá se o ní náš eman, který si tam dokonce létá pro rozumy, by jsme se vyvíjeli jak si to přeješ i ty sám - nezávisle. Tohle je ale už jen doznívání dob dávných, kdy nás Rusáci rabovali a dostávali zdarma od našich komoušů náš uran, aby mohli zastrašovat celý svět.
        Sergej
        • Re: No vidíš a přišel jsi na to sám.
          20.12.2017 11:34

          Jasně, my přece za nic nemůžeme. Včera ruští vynikající poslanci volili v parlamentu ČR JUDr. PhDr. Zdeňka Ondráčka, Ph.D. předsedou komise pro kontrolu GIBS. Těmto poslancům hodili hlas do uren při parlamentních volbách v ČR ruské ruce. No a prezidentovi Zemanovi dají hlas při volbě prezidenta opět statisíce až miliony ruských voličů. Dá se tedy říci, že konečně po 28 letech pravda a láska zvítězila nad lží a nenávistí. Havel by měl jistě radost, jak mu dal čas za pravdu.
          ZYX
          • Monika
            20.12.2017 12:11

            Jí ti to ještě jednouivysvětlím, ať nemusíš pořád plivat na Havla, na kterého nikdy mít nebudeš. Ruští trolové vypustí do eteru dezinformace jako že zaměná povolení k průzkumu ložiska lithia za povolení k těžbě, / nebo třeba lži o tom, jal přidávámé biopaliva na základš nařízení EU/. Různí vědomí a nevědomí agenti,užitešní id. oti atd. je pak rozšiřují a masírují lidi, hlavně ty bez vzdělání a snižšímí příjmy. Lidé jsou pak vytočení a volí komunisty a nacionalisty, takovej lidskej odpad a ten pak hlasuje tak jah vidíš. Takže je to v hlavách voličů a přímá demokracie s tím vic nenadělá. Není to těžké pochopit. reagovat nemusíš, čtu tě všude, vím co odpíšeš. A nejsmutnější je, že užiteční i.ioti už od někoho vědí, že rozšiřují demagogii, al je jim to jedno..Reagovat nebudu, je to zbytečné, argumenty obcházujíš řečmi o národě..
            Velkamedvědice
            • Re: Monika
              20.12.2017 12:46

              Mně to nesedí. Dejme tomu, že se to vymýšlí v Rusku :-) , ale já se o kauze lithium dozvěděl ze schůze Poslanecké sněmovny, byla k tomu přece mimořádně svolána. Babiš křičel na socany, že je to jejich další prasárna, kterou zase chtějí okrást nás všechny. To samý přimíchávání biosložky, to na sebe křičí Babiš s Kalouskem. Až potom jsou toho plný zprávy, noviny. Čili ty falešný témata, posílaný z Ruska :-) , zvedají především politici jako nástroje stranických bojů o voliče. Tak se to dozvídají lidi, ne četbou nějakejch pochybnejch servrů.
              Špaček
              • Špaček
                20.12.2017 12:50

                K tomu počátečnímu rozšiřování polozpráv o lithiu po ČR včetně zdroje se přiznal tuším Bezděk. Komentoval to, že jen přeposílal mejly s ruského zdroje.. Bude to někdne na netu..Rozuměj, netvrdím, že druhí strana nepoužívá obdobné praktiky..
                Velkamedvědice
                • Re: Špaček
                  20.12.2017 12:58

                  Je pravda, že roli uřitečného i.ota převzal sám parlament.. Parlament se dostal do role užitečného idi.ta. Posloužili jsme ruským zájmům, tvrdí bývalý poslanec Gabal Jak důležitá je kauza lithium, která zahýbala tuzemskou politickou scénou těsně před volbami a velmi pravděpodobně také ovlivnila jejich výsledek? S tvrzením o způsobu těžby lithia ve prospěch sociální demokracie přišel jako první proruský server Aeronet. Zprávu pak rozšířili přes sociální sítě příznivci SPD Tomia Okamury, až se jí na Facebooku chopil Andrej Babiš.
                  Velkamedvědice
                  •  
                    20.12.2017 13:13

                    Prostě na to rádi naskakují politici a pravděpodobně toho využívají záměrně s vědomím, že je to blbost. Je smutné, že toho rádi využijí k napadení politického soupeře a musí na ten špek čekat, až přijde z Ruska. Vždyť jsme snad na to mívali vynikající tuzemský mozky - kauza olovo, Zeman prodával ministerská křesla ve vládě nějakým exulantům atd.
                    Špaček
                    • Špaček
                      20.12.2017 13:17

                      Naprostý souhlas kolego..Hezký den..
                      Velkamedvědice
            •  
              20.12.2017 12:27

              Stačí pouze jediné. Přesvědčit lid skutky nikoli kecy. Vládnoucím elitám věří stále méně lidí. Chybí totiž skutky.
              ZYX
              •  
                20.12.2017 12:32

                Vidíš sám, že kecy stačí. Spoustu oveček na biopaliva naletěli. Na lithiu se dokoce stavěli předvolební kampaň, jak za ovečky bojují.
                Velkamedvědice
                •  
                  20.12.2017 12:41

                  Proto je třeba, aby se politikům podlamovaly kolena celé volební období, nikoli dva měsíce před volbami. Volič musí stát nad politikem celé volební období. Ryba smrdi od hlavy.
                  ZYX
                  • Monika
                    20.12.2017 14:28

                    Zajímavé, že pro Zemana to del Tebe neplatí
                    Velkamedvědice
                  •  
                    20.12.2017 13:00

                    Proč ne, pokud to dělím píšeš, že nectím vásledky voleb... A používat k tomu úrpstředky jako Okumare, je vyhánění čerta ďáblem
                    Velkamedvědice
                    •  
                      20.12.2017 13:45

                      To vše musí rozhodnout voliči ve volbách.
                      ZYX
                      •  
                        20.12.2017 14:28

                        Tak si vyber. To co uvádíš je rozpor. Buď ctít zvolené politiky a držet hubu, jak řákáš a nebo je kontrolovat a konstruktivně kritzovat i mezi volbami, což je můj názor../// A Krylův..o))
                        Velkamedvědice
                        •  
                          20.12.2017 14:41

                          Ctím výsledky voleb jak parlamentních, tak prezidentských. Nezpochybňuji ani ANO ani Zemana. To však neznamená, že nemám výhrady. Ty se však týkají spíše systému.
                          ZYX
      • A zase podvodem
        20.12.2017 0:49

        Jinak ty podrazáci jednat neumí. Bohužel jim to většinou vychází. Hezký jak se hrabiš kroutil a vymlouval na minulou vládu kde byl jako člen koalice a ministr u toho. A kde se schovává eman s jeho bonbony ? Možná budou vládnout sami dva, ale Bez Ovečkina je tady smutno. Možná sedí na trestné lavici a nabírá sílu na finale.
        :o))
        • Re: A zase podvodem
          20.12.2017 5:04

          Stále volám po přímé demokracii. Stále volám po odvolatelnosti politiků. Stále volám po hmotné odpovědnosti politiků. Stále tvrdím, že je potřebná trvalá kontrola politiků voliči, kteří je do funkcí zvolili. Stále tvrdím, že dokud toto vše nebude uvedeno v život, potud bude velká část politiků prosazovat vlastní zájmy před zájmy voličů. Plakat nepomůže. Je třeba změna volebního zákona, je třeba donutit politiky k odpovědnosti vlastním voličům a zabránit jejich nekontrolované moci. Kdybychom tohoto stavu dosáhli už po sametu, mohli bychom dnes mít o stamiliardy korun více. Bylo by o pár miliardářu méně. Ale komu by to vadilo, kromě nich samotných.
          ZYX
          • XYZ
            21.12.2017 13:50

            A jak to chceš dělat, z tvých příspěvků je zřejmé, že skočíš na každý špek a podle toho budeš i přímodemokraticky volit. Ondráček zůstal Ondráčkem, víš co od něj můžeš čekat. Současná situace po volbách je neštěstím pro celou republiku, vede jen a jen ke korupci a výměnným obchodům, jejichž cílem ale může být vláda, která ten nepořádek trochu srovná. Většinový systém by tuto parlamentní korupci výrazně omezil, bylo by 40 konkurentů ve dvou stranách a nikoliv 100 v deseti parlamentních stranách, tedy výrazně menší prostor pro korupci. Snílkům a idealistům by mohla patřit ta třetí strana. Přímá demokracie je stejně nebezpečná iluze jako všechny ideální ...ismy.
            lime
            • Re: XYZ
              21.12.2017 14:25

              Parlamentní volby dopadly rozhodně lépe, než minule.
              ZYX
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university