Podle Andreje Babiše nebyl resort zdravotnictví, kterým ročně proteče kolem 300 miliard korun, z hlediska nákladovosti dosud nikdy dobře řízen. Nový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch to má napravit. Reprofoto: ČT

Prezident jmenoval nového ministra zdravotnictví, který se chce nejdřív věnovat eReceptu

Nový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) bude nejdříve řešit problém zavádění elektronických receptů, předložil už návrh změny zákona. Roční odklad pokut garantuje lékařům i v případě, že změna zákona nebude schválena do konce roku. Zabývat se chce urychleně také zákonem o úhradách zdravotnických prostředků, který zrušil Ústavní soud. Řekl to včera večer novinářům po svém uvedení do funkce.

 

„Nedovedu si představit sankce, pokud nejsou ani všichni lékaři do systému registrovaní,“ uvedl Vojtěch. Systém elektronických receptů je podle něj nedotažený. Kritizovali ho i lékaři, nepřináší podle nich slibované funkce, jako je kontrola vzájemného působení léků nebo duplicit.

Brzy se ministerstvo bude muset zabývat také zákonem regulujícím úhrady zdravotnických prostředků, který letos zrušil Ústavní soud (ÚS). Senátoři, kteří podnět k ÚS podali, kritizovali systém, jakým pojišťovny stanovují úhrady zdravotnických prostředků. Podle nich není průhledný a umožňuje zdravotním pojišťovnám, aby si fakticky samy určovaly, jestli a v jaké výši pomůcku uhradí. Mezi zdravotnické prostředky se řadí například berle, invalidní vozíky nebo čočky. Každý rok se za ně z veřejného zdravotního pojištění pacientů platí miliardy korun. „Zákon musí být napsaný do března nebo dubna,“ dodal Vojtěch.

Soustředit se chce také na fungování nemocnic, navrhne pro ně například společné nákupy. Hodlá vytvořit metodiku, jak mají nemocnice vyúčtovávat kritizované zpětné bonusy, které dostávají za objednávky od dodavatelů léků a zdravotnických prostředků. Jedním z témat, o kterých nový ministr mluví dlouhodobě, je měření kvality péče a informace o ní pro pacienty.

Jak Vojtěch, tak premiér Andrej Babiš (ANO) poděkovali končícímu ministrovi Miloslavu Ludvíkovi (ČSSD). „Po jeho nástupu se spolupráce resortu s ministerstvem financí zlepšila,“ řekl Babiš v narážce na spory, které měl ještě jako ministr financí v koaliční vládě s Ludvíkovým předchůdcem Svatoplukem Němečkem (ČSSD). Ludvík, který do funkce nastoupil až v listopadu loňského roku, se teď vrátí do čela Fakultní nemocnice Motol.

Podle Babiše nebyl resort zdravotnictví, kterým ročně proteče kolem 300 miliard korun, z hlediska nákladovosti dosud nikdy dobře řízen. Na dobrém řízení by se ale měly podílet i zdravotní pojišťovny. Nový ministr by se podle premiéra měl zaměřit také na nedostatek zdravotních sester a spolupráci s ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV), protože se jejich agendy překrývají. Obě budovy navíc sousedí. „Z MPSV jsme přišli pěšky. Už naši předkové věděli, že jsou mezi resorty synergie,“ dodal Babiš. Vojtěch uvedl, že s ministryní práce začali o této oblasti diskutovat.

-čtk-