GIBS zasahuje kvůli ovlivňování trestních řízení, prohledává advokátní kanceláře

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) zasahuje na několika místech v Praze kvůli údajnému ovlivňování trestních řízení. Informovala o tom dnes Česká televize. GIBS prohledává advokátní kanceláře. Mluvčí inspekce Radka Sandorová potvrdila, že prohlídky kanceláří jsou součástí úkonů trestního řízení, které detektivové provádějí. Podle informací České justice jde o úniky v řízeních, týkajících se obchodování s lidmi a kontrol cizinců.

Podle serveru Novinky.cz bylo zadrženo několik civilistů i členů bezpečnostních sborů. Aktuálně.cz uvedlo, že jde o čtyři policisty a několik dalších lidí.

„V rámci trestního řízení v současné době provádí Generální inspekce bezpečnostních sborů úkony trestního řízení. Součástí toho jsou i dotazované prohlídky advokátních kanceláří,“ řekla Sandorová. Doplnila, že v této fázi nelze informovat o počtu zadržených nebo obviněných.

Sandorová nepředpokládá, že by inspekce ještě dnes nové informace uvolnila. Informace o případu by inspekce měla sdělit až v příštích dnech. Případ dozoruje pražské městské státní zastupitelství. Jeho mluvčí Štěpánka Zenklová uvedla, že státní zástupci se dnes k případu rovněž nebudou vyjadřovat.

Podle Chaloupkové se domovní prohlídky konají na několika místech v Praze. Při všech prohlídkách jsou přítomni zástupci ČAK, jak to umožňuje zákon.

Podle České televize, která na zásah inspekce upozornila, je jedním z míst domovních prohlídek advokátní kancelář Beaty Kolcunové. Kancelář advokátky sídlí v horní části Václavského náměstí. „Omlouvám se, nyní nemohu mluvit, protože nemám čas,“ řekla dopoledne Kolcunová. Podle výpisu z rejstříku ČAK působí jako samostatná advokátka a věnuje se občanskému, dědickému, rodinnému, cizineckému, azylovému nebo přestupkovému právu.

Kolcunová se podle zjištění České justice věnovala převážně zastupování cizinců z východoevropských zemi a legalizaci jejich pobytu v ČR. Podle některých zdrojů studovala v bývalém Sovětském svazu, dokonce v ročníku s bývalým ruským prezidentem a dnes premiérem Dmitrijem Medveděvem a měla k zemím bývalého SSSR blízko i osobně. Informace, že je sestrou soudce Nejvyššího soudu Slovenské republiky Jozefa Kolcuna, která kolovala během dne po sociálních sítích, se nepotvrdila. Sám Kolcun ji na dotaz České justice odmítl.

(čtk, epa)