Poslanec Janda chce vzít peníze obětem násilí a dát je do sportu

Poslanec a bývalý skokan na lyžích Jakub Janda (ODS) chce jedinou státní dotaci na rovnost mužů a žen přesunout na sport. Kvůli dotačnímu programu ve výši sedm milionů korun, ze kterého jsou financovány mimo jiné i projekty týkající se obětí domácího násilí, už podal i pozměňovací návrh ke státnímu rozpočtu na rok 2018. Sněmovna ho má projednávat tento týden.

Poslanec za ODS Jakub Janda předložil pozměňovací návrh ke státnímu rozpočtu ve středu a pořádně tím rozhněval síť neziskových organizací, která hájí práva žen, Českou ženskou lobby. K té se přidala i Genderová expertní komora ČR.

 

"Chce, aby dotační program ve výši sedm milionů korun, který poskytuje Úřad vlády na podporu rovných příležitostí žen a mužů, byl zrušen a peníze přesunuty na sport. Úřad vlády prostřednictvím dotačního programu na podporu rovnosti žen a mužů přispívá například na projekty věnující se obětem domácího násilí," stěžuje si organizace.

 

 

Poslanec své rozhodnutí odůvodnil tak, že sportovní oblast je "dlouhodobě podfinancovanou částí veřejných výdajů a neodpovídá skutečné potřebě podpory sportovní činnosti v České republice". Omezení výdajů, které by jinak byly použity pro aktivity v oblasti rovných příležitostí žen a mužů, podle něj povede k alespoň částečnému zlepšení.

 

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Dec2017/2082721.jpg?d41d

 

"Aktivity v oblasti rovných příležitostí žen a mužů nejsou bezpodmínečně nutnými výdaji státu... Tyto aktivity jsou určeny jen velmi omezené skupině občanů, které jsou zainteresovány do problematiky rovných příležitostí žen a mužů a navíc, jejichž validita a společenský přínos je i v odborné veřejnosti velmi sporná," vysvětlil Janda.

 

Toto prohlášení ale považuje Česká ženská lobby za nehoráznost. "Svědčí to pouze o tom, že se dosud ani okrajově neseznámil se závazky České republiky, které přesahují funkční období jednotlivých politiků i hranice této země. Snahu o rušení jediné státní dotace zaměřené na odstraňování nerovnosti žen a mužů, považujeme za nepřijatelnou," sdělila organizace.

 

 

Úřad vlády prostřednictvím dotačního programu přispívá například na projekty věnující se obětem domácího násilí, na právní poradenství pro ženy diskriminované na trhu práce či podporu sólo rodičů nebo romských žen. "Jde přeci o to, aby ženy i muži měli stejné šance uplatňovat své schopnosti. Za nepřijatelné považujeme i napadání odbornosti expertů a expertek působících v oblasti rovnosti žen a mužů, jejichž práce přispívá k tvorbě státních politik a k vyhodnocování jejich dopadů. Z rovnosti žen a mužů těžíme všichni, protože má přímý vliv na kvalitu života ve společnosti. Nejde tedy o 'omezenou skupinu občanů', ale o celou společnost, která z těchto projektů těží," uzavřela mluvčí lobby.


Zařazenopo 11.12.2017 16:12:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/poslanec-chce-vzit-penize-obetem-nasili-dejte-je-do-sportu-zada.html
Přílohy

Související témata

Dalibor Janda | Poslanci
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.