Německo si kupuje stále větší část globální ekonomiky a jen tak nepřestane

Německo dosahuje obrovských vnějších přebytků. To mimo jiné znamená, že Němci nakupují zahraniční investiční aktiva. Jak poukazuje hlavní ekonom banky Natixis Patrick Artus, může to vést k „nestabilní dynamice“, kdy rostoucí objem zahraničních aktiv zvyšuje příjmy Němců, což obratem zvyšuje tlak na generování vnějších přebytků. Pokud se na této dynamice nic nezmění, „Německo se stane vlastníkem neustále rostoucího podílu na globální ekonomice.“

První z následujících dvou grafů ukazuje vývoj německé bilance běžného účtu (v poměru k nominálnímu HDP). Druhý obrázek popisuje vývoj čistých vnějších aktiv (kladná čísla znamenají, že hodnota aktiv držených v zahraničí převyšuje hodnotu v zahraničí vydaných obligací a získaných půjček):

001 

Pokud nemá akumulace zahraničních aktiv vést k ještě větším vnějším přebytkům a následně k ještě větším investicím v zahraničí, musí tyto investice vést k postupnému poklesu domácí míry úspor. Mohlo by k tomu skutečně dojít?

Artus tvrdí, že takový vývoj by mohl nastat ve chvíli, kdy by německé domácnosti díky vysoké hodnotě zahraničních aktiv a následnému efektu bohatství zvýšily své výdaje a snížily úspory. K tomu ale nyní nedochází. Druhou možností by byl obrat ve fiskální politice. Německá vláda by musela začít hospodařit s deficity a tím by došlo ke korekci vnějších přebytků. Takový vývoj ale podle Artuse není pravděpodobný.

Třetí možností je změna chování německého korporátního sektoru vyvolaná vysokým objemem zahraničních aktiv. Ta by mohla zahrnovat větší ochotu ke zvyšování mezd a zároveň nižší tendenci k úsporám a zadržování hotovosti. První z dalších dvou grafů ukazuje vývoj reálných mezd v Německu, druhý vývoj ziskovosti a míry samofinancování. Artus na jejich základě tvrdí, že možná skutečně začíná docházet ke zmíněným změnám v korporátním sektoru, ale pokud tomu tak skutečně je, nacházíme se na samotném počátku celého procesu.

001 

Pokud se nedostaví zmiňovaný efekt bohatství související s rostoucím objemem zahraničních aktiv, nebo německá vláda nezačne hospodařit s deficity, dynamika vnějších přebytků a zahraničních investic bude nestabilní. To znamená, že bude dál nabírat na síle a „váha Německa v globální ekonomice bude neustále růst kvůli jeho nákupům zahraničních aktiv“, uzavírá Natixis svou úvahu.

Zdroj: Natixis

 
 

Zařazenopo 11.12.2017 13:12:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3702451/nemecko-si-kupuje-stale-vetsi-cast-globalni-ekonomiky-a-jen-tak-nepr...
Přílohy
KategorieUdálosti


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V