Piráti chtějí více výjimek z povinných eReceptů, například pro ordinace bez počítače. Foto: Flickr

Piráti chtějí rozšíření výjimek pro papírové recepty na léky

Pokud se nepovede do konce roku prosadit zákonem odklad povinného zavedení elektronických receptů, měl by se podle Pirátů rozšířit okruh výjimek pro papírové recepty ve vyhlášce. Piráti to včera uvedli v tiskové zprávě. Povinnost by se neměla například vztahovat na ordinace bez počítače. Vyřešilo by to tak hrozbu odchodu řady starších či venkovských praktických lékařů.

 

„V takzvané výjimkové vyhlášce by měly být vyjmuty z povinnosti elektronického receptu i ordinace nevybavené PC, ale také situace, kdy lékař pracuje jako zástup,“ sdělil poslanec Pirátů Petr Třešnák ze zdravotnického výboru. Papírový recept by podle dosavadních výjimek mohli lékaři vystavit v případě technické poruchy nebo v rámci návštěvní služby či v rámci poskytnutí první pomoci.

„Předchozí Sněmovna bohužel možnost odkladu promeškala, zdravotnictví by přitom potřebovalo minimálně ještě dva roky na postupnou přípravu,“ uvedl Třešňák k povinnému zavedení elektronických receptů. Dvouletý odklad navrhla skupina senátorů, usiluje o něj také ODS nebo Česká lékařská komora. Podle Pirátů ale není jisté, zda se pro urychlené a včasné schválení odkladu najde dostatek hlasů.

Elektronické recepty zavedl v Česku zákon už v roce 2007. Vytvoření systému a jeho čtyřletá podpora a rozvoj stál Státní ústav pro kontrolu léčiv 14 milionů korun, provoz pak 100.000 korun měsíčně. Systém eRecept počítá s odbavením až 130 milionů receptů za rok, nyní je to asi 70 milionů papírových receptů. Do systému už byla zapojena většina lékáren, téměř 2200 zdravotnických zařízení a asi 12.000 ze zhruba 18.000 lékařů, kteří o to požádali. Lékařů je celkem asi 41.000.

-čtk-