V rozpočtu EU na rok 2018 ubudou peníze pro Turecko

30.11.2017
Euroskop, čtk

Členské země Evropské unie a Evropský parlament dnes potvrdily konečnou podobu rozpočtu EU na rok 2018. Na základě dohody mezi Radou EU a europarlamentem počítá rozpočet se závazky ve výši 160,1 miliardy eur (4,1 bilionu Kč) a platbami 144,7 miliardy eur (3,7 bilionu Kč). Proti původnímu návrhu Evropské komise byla nakonec o 105 milionů eur (2,7 miliardy Kč) snížena předvstupní podpora Turecku.

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) připomněl, že v rozpočtu se podařilo zvýšit objem peněz na bezpečnostní problematiku. „Za jednu z nejdůležitějších změn v novém rozpočtu považuji navýšení financování pro řešení problémů spojených s migrací a bezpečnostními hrozbami v Evropě. 837 milionů eur (skoro 22 miliard Kč) nově půjde na lepší ochranu vnějších hranic a na posílení kapacit unijních agentur v oblasti policejní a justiční spolupráce,“ poznamenal Zdechovský.

Nižší podpora Turecku, kterou země dostává v rámci přípravy na členství v EU, je v tiskové zprávě Rady EU zdůvodněná tamním stavem demokracie, právního státu, lidských práv a svobody médií. Dalších 70 milionů eur zůstává v rezervě, dokud země v těchto věcech nezaznamená „dostatečný pokrok“.

O částku 0,8 milionu eur také rozpočet posiluje schopnosti evropské diplomacie v oblasti „strategické komunikace“, tedy v boji především s ruskými dezinformacemi.

Peníze půjdou na podporu zaměstnanosti či výzkumu

Rozpočet klade důraz na růst, tvorbu pracovních míst či na řešení nezaměstnanosti mladých v nejvíce zasažených regionech. Program podpory studentských výměn Erasmus+ bude posílen o 20 milionů eur, výzkumné programy v rámci Horizontu 2020 pak o 70 milionů a podpora malých a středních firem v rámci programu COSME o 15 milionů eur.

Větší podporu pocítí také agentury odpovídající za bezpečnost, jako je Europol, Eurojust či Evropský podpůrný azylový úřad (EASO). Tyto agentury hrají klíčovou roli při potírání terorismu, organizovaného zločinu a dalších hrozeb.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek