Předseda vlády Andrej Babiš Foto: Facebook

Vláda schválila cestu premiéra Babiše do Bruselu, stejně tak byla i pro evropskou armádu

Odstupující vláda ČSSD, ANO11 a KDU-ČSL schválila cestu premiéra Andreje Babiše (ANO11) na jednání Evropské rady do Bruselu stejně jako dala týden před volbami mandát premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) přihlásit se k projektu evropské armády PESCO. Projekt budou řídit ministři obrany a zahraničí, kteří musí o projektu PESCO informovat výbory sněmovny.

Předseda vlády nečiní nic svévolně, ať je jím kdokoli. Je sice první mezi rovnými, ale tím to končí. Navíc je, co se týče agendy týkající se Evropské unie, kromě jednacího řádu vlády vázán rovněž statutem Výboru pro EU. Tento Výbor je nejen poradním orgánem vlády, ale rovněž pracovním orgánem vlády, přičemž  jeho členy podle statutu  tvoří členové vlády rozšířeni o guvernéra ČNB, předsedu Českého statistického úřadu a vedoucího Kanceláře prezidenta republiky. Podstrčit něco ke schválení Výboru nebo vládě je nemožné.

Na posledním jednání vlády o přijetí eura a evropské armádě

Výbor pro EU jedná vždy v den jednání vlády respektive v rámci tohoto jednání. Takto předložil předseda vlády Sobotka za Výbor pro EU na posledním jednání vlády 29. listopadu pouze pro informaci bod „Česká republika a eurozóna“. Dále ministři obrany Martin Stropnický (ANO111) a Lubomír Zaorálek (ČSSD) na posledním jednání předložili „Informaci o provedení Oznámení o záměru ČR (a dalších zemí) účastnit se Stálé strukturované spolupráce (PESCO).

O společné evropské obraně PESCO čtěte zde.

Vláda rozhoduje ve sboru, jedná podle jednacího řádu, musí být usnášeníschopná nadpoloviční většinou přítomných a rozhoduje usnesením. Je-li přítomnými členy usnesení odhlasováno, je podle jednacího řádu pro ministry i pro předsedu závazné. Pro záležitosti EU má jednací řád vlády zvláštní ustanovení, které odkazuje právě na předmětný Výbor pro EU. Výbor (vláda) odpovídá za vytváření strategických pozic ČR a udělování mandátů k jednání za ČR.
Tak byl na posledním jednání odstupující vlády v demisi dne 29. listopadu 2017 odhlasován mandát pro budoucího předsedu vlády Andreje Babiše k vedení delegace ČR na jednání Evropské Rady v Bruselu ve dnech 14. – 15. prosince 2017. Usnesení je formulováno obecně jako „mandát pro předsedu vlády“. Kvůli své účasti na předmětném jednání bude Andrej Babiš jmenován předsedou vlády den před jednáním – 13. prosince 2017. Není na tom nic mimořádného.

Usnesení výboru pro EU najdete zde.

K armádě EU měli Sobotka Stropnický a Zaorálek mandát

Stejně tak není nic mimořádného na řadě jednání, která v Evropské unii za poslední měsíc absolvoval odstupující předseda vlády Bohuslav Sobotka. Podle usnesení Výboru pro EU a schválených usnesení vlády ČSSD, ANO11 a KDU-ČSL, lze zjistit, že ke všemu, k čemu Sobotka Českou republiku zavázal, měl řádný mandát, když pozice z Výboru EU byla potvrzena ještě vládou. Bylo to tak například s tzv. třetím sociálním pilířem EU. Týká se to i přihlášení se České republiky k výše uvedenému projektu „evropské armády“ PESCO.

Na rozdíl o přijetí eura, o jehož stavu předseda vlády Sobotka Výbor pro EU – vládu – jen informoval, k oznámení, že ČR vstupuje do projektu evropské armády obdrželi Bohuslav Sobotka, Martin Stropnický, Lubomír Zaorálek i předseda bankovní rady ČNB řádný mandát už 11. října 2017 – tedy ještě týden před volbami. Následně se oba ministři Zaorálek i Stropnický aktivně k projektu PESCO přihlásili přímo z jednání. O pozici ČR v této věci  však Výbor jednal už od jara.

Program Evropského výboru k náhledu zde.

PESCO je projekt obranného průmyslu, účast dobrovolná

Projekt PESCO je podle svého statutu projektem investic do obrany a bezpečnosti zemí EU. Jde o obranný průmysl a slova investice a EU jsou klíčová. Lze se domnívat, že pro toto spojení je pro ministerstvo obrany plánována ministryní Karla Šlechtová, zatímco ministrem zahraničí má být Martin Stropnický. Podle statutu budou v řízení projektu ministři zahraničí a obrana ho bude realizovat. Podle německého veřejnoprávního deníku Detsche Welle jde o postavení nové obranné aliance vedle již existující aliance NATO.
K projektu se přihlásilo 23 členských zemí EU z 28 členů. Projekt společné vojenské aliance Evropské unie zatím odmítly Malta, Portugalsko a Irsko. Projektu se nezúčastní rovněž Dánsko, které se vyvázalo a nepočítá se s Velkou Británií, která vystupuje z EU. Hlavními hybateli projektu investic do obrany tedy budou Německo a Francie.Projekt je dobrovolný, ČR neměla žádnou povinnost se k němu připojovat.

Poplatník zaplatí za novou alianci stamiliony

Přestože statut projektu PESCO vůbec neříká, proč je nutné postavit další vojenskou alianci vedle NATO, kdo je nebezpečím pro členské státy EU, proti komu bude nová aliance zasahovat a koho bude a za jakých podmínek bránit, v rámci projektu se počítá, že bude daňové poplatníky stát další stamiliony eur. Každá země bude odevzdávat peníze na obrany EU do nově vzniklého Evropského obranného fondu.
Závazek není nikterak malý:  „Spolupráce členské státy zavazuje k pravidelnému zvyšování rozpočtu na obranu. Stát by přitom měl 20 % svých výdajů směřovat do veřejných zakázek a 2 % na výzkum a technologie,“ uvádí v rámci informování o projektu Euroaktiv, kde promlouvá i ministr obrany Stropnický.

Podle usnesení Výboru pro EU musí ministři informovat do tří měsíců parlamentní výboru o zahájení projektu PESCO.

Irena Válová