Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bin Ládin se vrací. Čtěte v novém Finmagu

Martin Vlnas
Martin Vlnas
28. 11. 2017
 5 162

Na severu Sýrie se pod praporem al-Káidy sjednotilo na třicet tisíc bojovníků. Další tisíce jí přísahají věrnost po celém světě. Do boje je povede Hamza, jedenáctý syn Usámy bin Ládina.

Bin Ládin se vrací. Čtěte v novém Finmagu

Sny Islámského státu o ovládnutí Blízkého východu se rozplynuly. Ztratili kontrolu nad Mosulem i Rakkou, dvěma symbolicky i strategicky nejvýznamnějšími městy, a jimi kontrolované území se smrsklo na malou oblast při březích Eufratu na syrsko-irácké hranici. A životního prostoru je den ode dne méně.  Boje sice můžou trvat ještě měsíce, nicméně Islámský stát, jak ho známe dnes, zmizí.

Zatímco se ale pozornost světa upírá k Islámskému státu a úvahám, která z vítězných frakcí bude spravovat ropná ložiska a obnovovat zničenou infrastrukturu, al-Káida na severozápadě Sýrie v provincii Idlíb nebývale posílila.

A nejen tam. Na rozdíl od Islámského státu, který vyjma relativně malé odnože na Filipínách, v Libyi, Egyptě a Afghánistánu, nepřesáhl hranice Sýrie a Iráku, se k následovníkům Usámy bin Ládina hlásí šest let po jeho smrti sedm tisíc somálských radikálů sdružených pod hlavičkou organizace aš-Šabáb. Další čtyři tisíce bojovníků má al-Káida na Arabském poloostrově, především v Jemenu, kde už tři roky zuří občanská válka mezi šíitskými Hútíji, podporovanými Íránem, a sunnitskou vládou, která má v zádech Spojené státy a Saúdy. Síla al-Káidy roste také v dřívější baště, Afghánistánu, kde Tálibán ovládá už víc než desetinu okresů. 

Mladá krev

A ve vedení al-Káidy v čele se stárnoucím Ajmánem Zavahrím se otevřeně hovoří o generační výměně. Sám Zavahrí si našel velmi schopného nástupce s potenciálem vrátit al-Káidě její zašedlou tvář. Je jím jedenáctý syn Usámy bin Ládina, Hamza bin Ládin (na úvodní archivní fotce vpravo).

Hamza unikl osudu otce Usámy a bratra Khalída v Abbottábádu jen náhodou. Do rezidence v Abbottábádu, kde roku 2011 americké komando zlikvidovalo Usámu bin Ládina, chtěl dorazit jen několik dní poté. S otcem se měl setkat poprvé po deseti letech. Jakmile prosákly informace o úspěchu operace, po dospívajícím Hamzovi se slehla zem.

Znovu se vynořil až na zvukové nahrávce ze srpna 2015, o čtyři roky později. A je slyšet stále častěji. Jednou vyzývá k útokům všemi dostupnými prostředky od nožů po automobily, jindy odrazuje radikály od cesty do válečných zón. „Pokud se chcete obětovat, padnout na bojišti, vězte, že mnohem větší trest židům a bezvěrcům uštědříte tam, kde jste,“ připomíná na jedné z nahrávek.

Celý článek si přečtěte v aktuálním vydání tištěného Finmagu.

Koupit zimní Finmag

V novém Finmagu najdete mnohem víc:

Proberte se!

Rozhovor s Magdou Vášáryovou. Skončí Česko po prezidentských volbách jako nárazníková země Ruska? A proč má Babiš v politice takový úspěch? Magda Vášáryová a pohled ze Slovenska.


Marsonautka

Michaela Musilová má za sebou dvě mezinárodní simulované mise na Mars. Tu druhou dokonce osmadvacetiletá astrobioložka vedla. Katastrof jim nachystali víc než dost.


Kašlete na víčka

Se zachraňováním životů je to jako s rodinnými nákupy: utrácejte tam, kde za svoje peníze dostanete nejvíc, přesvědčují efektivní altruisté. Kde přesně to podle nich je?


Kašpárek versus Uhlová

„Zvykli jsme si na to, že přes stát dotujeme firmy, které špatně platí,“ říká reportérka Saša Uhlová. V rozhovoru s Michalem Kašpárkem popisuje, jak si na vlastní kůži vyzkoušela nejhůř placená povolání v Česku.

Foto Radek Miča

Předplaťte si Finmag za 294 korun na rok
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Martin Vlnas

Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo