Produkce cukru v EU má po liberalizaci trhu vzrůst o 20 %

27.11.2017
Euroskop, čtk

Liberalizace trhu cukru přinese v sezóně 2017/18 růst produkce této suroviny zhruba o 20 procent na 20,1 milionu tun, předpověděla v pátek Evropská komise. Nárůst se očekává zejména v předních producentských zemích, jako je Francie, Německo, Británie a Polsko. Po 49 letech přestaly v Evropské unii platit výrobní kóty a vývozní limity na cukr 1. října.

Volnou ruku mají jak zemědělci v pěstování cukrové řepy, tak rafinérie v obchodování cukrem. V rámci liberalizace posledního systému zemědělských kvót v EU byly rovněž zrušeny zaručené ceny.

Podle odborníků, které oslovila agentura Reuters, už řada zemědělců nově nabytou svobodu využila a vyšší sklizeň v sezóně 2017/18 i růst zásob na export očekávají v předních pěstitelských oblastech ve čtyřech největších producentských zemích – Francii, Německu, Británii a Polsku.

Francouzské sdružení producentů CGB například odhaduje produkci cukru na téměř šest milionů tun, což je o 25 procent nad úrovní poslední sezóny. Výnosy z cukrové řepy jsou nadprůměrné a počasí je příznivé. Sklizeň cukrové řepy by se měla zvýšit ze 34 milionů tun na 44 milionů tun.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek