Úvodní stránka

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje další spolupráci se španělskými firmami a investory

Publikováno:
23.11.2017, (archivovaná zpráva)
Autor:
Odbor zahraničně ekonomických politik I 51500

23. listopadu proběhl na půdě španělského obchodního oddělení ambasády v Praze seminář, který cílil na potenciální španělské investory, resp. na firmy, jež už zde podnikají a mají zájem o další kontakty a nové informace.


Hlavními body programu byly novinky v oblasti podpory investorů a podnikatelů nejen z pohledu MPO nebo její agentury CzechInvest, ale i regionů. Svou strategii podpory tak měly možnost představit i agentura pro regionální rozvoj nebo úřad zmocněnce vlády pro vybrané kraje.

Seminář zahájil španělský velvyslanec v ČR Pedro Calvo-Sotelo, který shrnul aktivity španělských firem a investorů v ČR, vyjádřil pochvalu nad spoluprací s našim ministerstvem a vyjádřil přání, aby investice do obou zemí nadále stoupaly. Na něj navázal náměstek ministra Vladimír Bärtl, který shrnul základní formy podpory MPO našim podnikatelům v oblasti investic a podnikání, ať již OP PIK (fondy EU) nebo další cílenou podporu oborů či regionů. Na něj navázala vedoucí Oddělení finanční podpory agentury CzechInvest Markéta Tomková, která přiblížila aktuální stav a chystané novinky v oblasti investičních pobídek. Následně vystoupil Karel tichý, zástupce Úřadu zmocněnce vlády pro kraj Moravsko-slezský, Ústecký a Karlovarský kraj a Marek Burian z Agentury pro regionální rozvoj, a.s. pro Ostravsko. Oba přidali detaily regionální podpory, přiblížili specifické další možnosti pro investory a popsali hlavní priority dalšího rozvoje regionů. Na závěr proběhl networking přítomných firem z předchozími řečníky.

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce nadále podporovat akce tohoto typu a 29. 11. 2017 přijme delegaci z regionu Jerez a města Cádiz, v níž budou i zástupci podnikatelské sféry.