Církvi se daří. Investice do nemovitosti jí loni vynesly miliardu

Katolická církev ve čtvrtek představila, jak celý rok hospodařila - více než miliarda korun mířila například do nemovitostí nebo půdy. Od roku 2030 jí totiž stát přestane přispívat, a tak se bude muset spolehnout hlavně na sebe. Jen loni zvýšila výnosy z vlastního hospodaření o 11% na 1,4 miliardy korun.

Investovat v současné době do nemovitostí nebo neinvestovat - to je otázka, na které se ani ekonomové úplně neshodnou. Jasno mají ale jinde - v římskokatolické církvi. "Se hovoří, že nemovitosti jsou předražené, ale samozřejmě to je všechno v pohledu křišťálové koule, jaký bude další vývoj," řekl ekonom Karel Matyska.


A tak investují, co to jde - a hlavně právě do nemovitostí, nebo půdy - loni na to dali přes miliardu korun. "My investujeme hlavně do ubytovacích zařízení, do domů, takže teď budeme kolaudovat nový dům," řekl biskub Tomáš Holub.

 

 

A na co takové investice? Největší část příjmů má totiž církev z peněz od státu. Jenže ty, které od něj dostává na mzdy a provoz pomalu ubývají a od roku 2030 už nedostane ani korunu. Příspěvek státu za rok 2016 činil 848 milionů korun. Tato částka se každý rok snižuje o 5 procent.

 

V minulém roce tak dostala o 44 milionů méně než o rok dříve. A tak se s tím teď musí nějak vypořádat. "Pro nás je velmi důležité, abychom se dokázali postavit na vlastní nohy, protože smyslem toho našeho hospodaření není v první řadě výdělek, být bohatý, ale mít prostředky k tomu, abychom mohli plnit své poslání," řekl generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl.

 

Například podle hnutí ANO, komunistů a SPD by si ale církev měla opasek utáhnout ještě víc. Chtějí totiž zdanit peněžitou část církevních restitucí. "Náhrady byly určené podle mého názoru podvodně," řekl Andrej Babiš (ANO).

 

Pro církev je to uzavřená věc, a nesouhlasí ani jiní. "Komunisté jsou ve všech třech těchto stranách, jenom jedna z nich se tak jmenuje," řekl Miroslav Kalousek. Kromě toho, že se církev snaží zajistit vlastní soběstačnost, loni investovala téměř miliardu třeba do školství, zdravotnictví nebo péče o památky.
 


Zařazenočt 23.11.2017 21:11:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/cirkvi-se-dari-investice-do-nemovitosti-ji-loni-vynesly-miliardu.html
Přílohy
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.