Poskytování informací podle zákona o veřejném zdravotním pojištění

Poskytování informací podle zákona o veřejném zdravotním pojištění

Státní ústav pro kontrolu léčiv (dále jen Ústav) informuje o povinnosti poskytování informací v souladu s ustanovením § 39m odst. 2 zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ZoVZP).  

Ustanovení § 39m odst. 2 ZoVZP ukládá osobám, na jejichž žádost bylo vydáno rozhodnutí o stanovení maximální ceny nebo rozhodnutí o stanovení výše a podmínek úhrady, povinnost předložit Ústavu údaje v rozsahu stanoveném v ustanovení § 39f odst. 5 a 6 ZoVZP, a to v těchto termínech:

  • Osoba, na jejíž žádost bylo vydáno rozhodnutí o stanovení maximální ceny nebo rozhodnutí o stanovení výše a podmínek úhrady, které nabylo právní moci před 31. lednem 2010, byla povinna předložit tyto údaje Ústavu do 31. ledna 2013 a poté každých 5 let.
  • Osoba, na jejíž žádost bylo vydáno rozhodnutí o stanovení maximální ceny nebo rozhodnutí o stanovení výše a podmínek úhrady, které nabylo právní moci po 31. lednu 2010, je povinna předložit tyto údaje Ústavu do 31. ledna 2018 a poté každých 5 let.

Ústav tak bude požadovat v termínu do 31. ledna 2018 informace o změnách v rozsahu ustanovení § 39f odst. 5 a 6 ZoVZP:

  • pro léčivé přípravky a potraviny pro zvláštní lékařské účely (dále jen přípravky), u kterých bylo v řízení o stanovení maximální ceny, o stanovení výše a podmínek úhrady nebo ve společném řízení o stanovení maximální ceny a výše a podmínek úhrady pravomocně rozhodnuto před 31. lednem 2010 a uplynulo 5 let od první povinnosti předložení údajů,
  • pro přípravky, u kterých bylo v řízení o stanovení maximální ceny, o stanovení výše a podmínek úhrady nebo ve společném řízení o stanovení maximální ceny a výše a podmínek úhrady pravomocně rozhodnuto po 31. lednu 2010.

Informační povinnost dle výše uvedeného ustanovení se týká informací způsobilých ovlivnit stanovenou maximální cenu nebo výši a podmínky úhrady. Ústavem nebudou vyžadovány informace nad rámec této podmínky.

Vzhledem k tomu, že informační povinnost se týká osoby, na jejíž žádost bylo vydáno rozhodnutí, rozsah uvedených informací v podobě změn předmětných údajů uvedených v ustanovení § 39f odst. 5 a 6 ZoVZP je určen právě touto osobou. Ústav předpokládá, že osoba, na jejíž žádost bylo rozhodnutí vydáno, je nejlépe informována o tom, které skutečnosti se od podání žádosti změnily, a které je tedy nezbytné Ústavu dle výše uvedeného ustanovení oznámit.  Pokud se tato osoba domnívá, že neexistují žádné podstatné informace, které mají vliv na stanovenou maximální cenu nebo výši a podmínky úhrady (např. nová analýza nákladové efektivity, nová klinická studie nebo obdobný odborný podklad pro přiznání bonifikace/malifikace nebo další zvýšené úhrady), pak není třeba Ústavu žádné nové (další) informace zasílat. Cenové reference a další údaje, které Ústav z vlastní úřední činnosti zná nebo je má za povinnost obstarat ve správním řízení, není třeba Ústavu sdělovat. Z výše uvedeného je zřejmé, že v těch řízeních, kde došlo pouze ke stanovení maximální ceny, nebude patrně nutné Ústavu žádné nové informace posílat.

V souladu s ustanovením § 39m odst. 2 ZoVZP Ústav připravil pouze orientační přehled přípravků, kterých se dané ustanovení týká.

  • V souboru s názvem Orientační_přehled_LP_s_NMP_do_31012010  lze dle sloupců  M, N a O zjistit, zda pro konkrétní kód SÚKL přípravku bylo v řízení o stanovení maximální ceny, o stanovení výše a podmínek úhrady nebo ve společném řízení o stanovení maximální ceny a výše a podmínek úhrady pravomocně rozhodnuto před 31. lednem 2010.
  • V souboru s názvem Orientační_přehled_LP_s_NMP_po_31012010  lze dle sloupců M, N a O zjistit, zda pro konkrétní kód SÚKL přípravku bylo v řízení o stanovení maximální ceny, o stanovení výše a podmínek úhrady nebo ve společném řízení o stanovení maximální ceny a výše a podmínek úhrady pravomocně rozhodnuto po 31. lednu 2010.
  Informace zasílejte na adresu revize@sukl_cz.
  • Orientační_přehled_LP_s_NPM_po_31012010.xlsx, soubor typu xlsx, (23,71 MB)
  • Orientační_přehled_LP_s_NPM_do_31012010.xls, soubor typu xls, (2,49 MB)

Sekce cenové a úhradové regulace
21.11.2017 

  • Databáze léků
  • Databáze lékáren
  • Databáze klinic. hodnocení
  • Registr zdrav. prostředků
  • Konopí k léčebným účelům
  • eRecept
  • Důležitá upozornění
  • Hlášení pro SÚKL
  • Dodávky a jiná hodnocení
  • Přehledy a seznamy
  • Otevřená data
  • Výpadky léků

Kalendář akcí

« listopad 2017 »
Po Út St Čt So Ne
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
 

+420 272 185 111
telefonní seznam

cs_CZ en_GB

Navštivte také naše další stránky

www.olecich.cz

Informační portál
pro veřejnost

nebezpecneleky.cz

Mohou nelegální léky
poškodit Vaše zdraví?

SALK

Státní agentura
pro léčebné konopí

eRecept

Informace k elektronickému
receptu

lekarny.sukl.cz

Zabezpečený portál
pro lékárny


Zařazenoút 21.11.2017 08:11:00
ZdrojSUKL
Originálsukl.cz/leciva/poskytovani-informaci-podle-zakona-o-verejnem-zdravotnim-1?source=rss
Přílohy

Související témata

Věci Veřejné


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.