Ranní glosa: MF počítá už jen s přebytkovými rozpočty

Po ČNB přišlo se svojí novou prognózou vývoje české ekonomiky i Ministerstvo financí ČR, které stejně jako centrální banka předpokládá, že po letošním silném růstu se už v příštím roce dostaví docela solidní korekce. Pomalejší tempo by měla zařídit spotřeba domácností, investice, ale i zahraniční obchod, který doposud až překvapivě silně ekonomiku poháněl nahoru. Celkově by si ekonomika měla připsat v příštím roce 3,3 % (podle ČNB 3,4 %), s čímž lze v podstatě souhlasit.

Co zajímavého však ještě přináší nejnovější komplexní výhled z dílny MF? Minimálně je to přesvědčení o přebytkovém hospodaření veřejného sektoru, které by se mělo stát v podstatě téměř pravidlem. Ve srovnání s loňským rokem by se mělo kladné saldo hospodaření veřejných financí téměř zdvojnásobit na 1,1 % HDP a v příštím roce dále vzrůst až na 1,3 %. Tento optimismus docela kontrastuje se schodky státního rozpočtu naplánované pro letošní (-60 mld. korun) i příští rok (-50 mld.). Výsledky státního rozpočtu za prvních deset měsíců však novému výhledu dávají – minimálně pro letošní rok, zejména díky silnému ekonomickému růstu, za pravdu. Rozpočtové příjmy meziročně poskočily o 95 mld. korun, z čehož téměř polovinu obstaralo vyšší sociální a zdravotní pojištění, čtvrtinu vyšší výběr DPH a zhruba 20 mld. daně z příjmu. Ovšem stát nejenom vybírá více na daních, ale také šetří. Minimálně tedy zatím v rámci investic, jak rovněž ukazuje čerpání výdajů na dopravní investice.

A nakonec státní rozpočet šetří i na dluhové službě, i když je otázkou, jak dlouho ještě. Vývoj výnosů korunových státních dluhopisů ve druhé polovině letošního roku, kdy se desetiletý výnos už dostává do blízkosti 1,9 % a více než polovinu trhu „okupují“ zahraniční investoři, výhledu MF které počítá pro rok 2018 s dlouhodobými výnosy 1,5 %, zatím příliš nenahrává. Financování státního dluhu se tak může po letech mírně prodražit, zvlášť pokud bude MF chtít jeho průměrnou splatnost posunovat z pěti let na šest a centrální banka si udrží silné odhodlání rychle zvyšovat své úrokové sazby. To by jistě nenechalo ani tuzemský dluhopisový trh bez odezvy.


Zařazenoút 21.11.2017 08:11:00
ZdrojČSOB - Komentáře
Originálcsobft.cz//smartappforfm/api/commentary/23le3u8eoi2km28lvb6lc0dpd
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.