Německé banky. Investiční past, nebo příležitost?

Když jednou vyděláte jmění na investici do málo ziskové německé banky, láká vás učinit znovu to samé. Americká private equity společnost Cerberus Capital Management podle nových zpráv koupila asi 3% podíl v Deutsche Bank, který má nyní hodnotu přibližně 1 miliardu eur. Tato společnost přitom v červenci uvedla, že drží 5% podíl v Commerzbank, a odhaduje se, že akcie této banky leží nyní asi o 10 % výše, než byla jejich nákupní cena. Lionel Laurent z Bloomberg Gadfly k tomu říká, že „Cerberus bezpochyby vidí hodnotu v trhem trestaných bankách eurozóny a je ochoten zvyšovat své podíly v nich.“

Cerberus svou akvizici komentoval tak, že jde o sázku na silnou německou ekonomiku a atraktivní fundament. V aktuálním napětí kolem krachu jednání o německé vládě je to odvážná sázka na silný fundament. Jak připomíná Laurent, k investici si vybral „ty nejzatracovanější akcie, které tu lze najít“. Ukazuje na to jejich valuace, která je mnohem nižší než valuace porovnatelných společností – viz následující graf s mediánem a průměrem poměru ceny a účetní hodnoty bankovních akcií a také s tímto poměrem u Commerzbank a Deutsche Bank:

js3

Laurent se domnívá, že pokud někdo přemýšlí nad tím, že existuje velký plán na nějakou formu spojení zmíněných dvou německých bank, jde o úvahy přehnané. Německý bankovní trh je sice značně fragmentovaný a podobná fúze by mohla ušetřit náklady a umožnit vyšší investice do nových technologií. Jenže spojení bank by čelilo obrovským politickým překážkám kvůli pravděpodobnému propouštění. Proti by pravděpodobně byli i regulátoři.

Cerberus bezpochyby těží ze spekulací o převzetí Commerzbank a u Deutsche Bank se zřejmě ztotožnil s novou strategií vedení banky. Její výsledky táhne dolů doposud klíčová divize tradingu na dluhopisových trzích a management hovoří o tom, že banka zvýší svou diverzifikaci a bude „více německá“. Je ale otázka, zda Cerberus bude schopen i v jejím případě zopakovat investiční úspěch, který slaví s Commerzbank.

Deutsche Bank je sice hodně levná, ale to již platí několik let. Výjimečná síla německé ekonomiky ji z problémů zatím nepomohla, protože ty z velké části pramení z mnohaletého riskování a cílení na trading, který ovšem v pokrizových letech strádá, z velké části kvůli zvýšené regulaci. Analytici nyní čekají, že akcie Deutsche Bank v následujících 12 měsících oslabí asi o 8 %. Cerberus s nimi zřejmě nesouhlasí a až čas ukáže, kdo bude mít pravdu.


Zařazenopo 20.11.2017 15:11:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3684508/nemecke-banky-investicni-past-nebo-prilezitost.html
Přílohy
KategorieUdálosti


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.