Dnes už bývalý litoměřický soudce Josef Knotek Reprofoto: ČT

Kauza údajně úplatných litoměřických soudců nabírá zpoždění, nechodí svědci

Výslechem svědka u Okresního soudu v Jičíně dnes pokračovala korupční kauza bývalých litoměřických soudců Josefa Knotka a Ladislava Jelínka. Obžalobě čelí i soudní zapisovatelka a dva lidé, kteří podle spisu soudce upláceli. Případ do Jičína vrátil Nejvyšší soud, který zrušil dříve uložené tresty nad pěti obžalovanými. Nikdo z nich se dnešního líčení osobně neúčastnil, omluvili se z něj.

„Trvám na to, že jsem se ničeho nezákonného nedopustil,“ napsal soudu Jelínek v omluvném dopise, který přečetl předseda senátu Václav Hanousek.

Na dnešek bylo předvoláno šest svědků, z nichž dorazil jen jeden, který navíc nepřinesl do případu jasno. Řekl, že po tak dlouhé době si na nic nevzpomíná. Projednávání případu bude proto pokračovat 19. prosince.

„Nevím, proč jsem tady,“ řekl dnes soudu svědek, kterého před šesti lety u litoměřického soudu v jiné kauze soudil Knotek. „Byla to totální fraška, banalita, byl jsem osvobozen. Nevím, kdo to soudil, je možné, že pan Knotek, je to už dlouhá doba. Netuším, že by někdo chtěl jednání ovlivnit,“ uvedl muž.

Knotek a Jelínek se zodpovídají z přijetí úplatků a zneužití pravomoci úřední osoby, Antonín Marčaník a Antonín Kühn z úplatkářství. Zapisovatelku Jiřinu Šindelářovou obžaloba viní z napomáhání ke zločinu zneužití pravomoci úřední osoby, podle spisu pomáhala obžalovaným soudcům. Tři případy se týkaly údajné manipulace s termíny hlavních líčení, jedna věc manipulace se zákazem řízení a další ovlivnění trestního řízení. „Obžalovaní dílem úplatky přijímali a dílem je dávali. Někteří z nich jsou obžalováni i ze zneužití pravomoci úřední osoby,“ řekl ČTK státní zástupce Radim Dragouna.

Podle obžaloby Knotek figuroval ve všech zmíněných případech, které se měly stát v roce 2011. Podle spisu převzal od Kühna úplatek 30.000 korun, o které se rozdělil se Šindelářovou. Jelínkovi pak Knotek dal údajně jako úplatek láhev whisky.

Podle Dragouna 30.000 korun nemuselo být poslední částkou, kterou obžalovaní mohli získat. „Celkem jde o pět skutků. Ve druhém skutku byla předána hotovost 30.000 korun, ve třetím se hovořilo o více než 10.000 a následně o 100.000 korun. K plnění nedošlo, protože je policie zadržela,“ uvedl Dragoun.

Soudy svými původními rozsudky potrestaly Knotka 5,5 roky vězení, Jelínek dostal tříletou podmínku a Šindelářová, Marčaník a Kühn dvouleté podmínky. Knotkovi a Jelínkovi hrozilo až osm let, ostatním maximálně šest let. Ministr spravedlnosti oba soudce v roce 2012 dočasně zprostil soudcovské funkce. Knotek na ni v květnu 2013 rezignoval. Letos v květnu Nejvyšší soud rozsudky nad pěti obžalovanými zrušil a vrátil k novému projednání.

(čtk)