Městský soud v Praze přezkoumá zastavení kauzy advokátů obžalovaných za útisk

Vedení pražského městského soudu přezkoumá rozhodnutí senátu soudce Jaroslava Pytlouna, který kvůli promlčení zastavil stíhání advokátů Karla a Lenky Hnilicových.Dnes to uvedla mluvčí soudu Markéta Puci. Hnilicovi čelili obžalobě z útisku nájemníků, u obvodního soudu dostali podmíněné tresty. Pytlounův odvolací senát si nedokázal včas poradit s tím, že advokáti projednání věci oddalovali mimo jiné zdravotními omluvenkami.

„Předseda Městského soudu v Praze nařídil hloubkovou kontrolu spisového materiálu v této věci, a to s ohledem na možné průtahy řízení,“ řekla mluvčí bez dalších podrobností. Rozhodnutí o zastavení procesu nyní může napadnout pouze nejvyšší státní zástupce.

Podle obžaloby advokáti svým nájemníkům v pražské Lopatecké ulici postupně znemožnili vytápění bytu, koupání, dodržování hygienických potřeb či praní prádla. Na zastavení jejich stíhání v říjnu upozornil server idnes.cz. Z Pytlounova usnesení vyplývá de facto to, že pravomocnému rozsudku se lze vyhnout, pokud obžalovaný není dostatečně dlouho zdráv a zároveň trvá na své osobní účasti u soudního jednání.

Obvodní soud pro Prahu 4 vynesl verdikt, kterým uložil Hnilicové osmiměsíční a jejímu muži o měsíc kratší podmínku, v listopadu 2013. O den později začala běžet nová tříletá promlčecí lhůta, která neplynula pouze při rozhodování Nejvyššího soudu poté, co Pytlounův senát původní verdikt zrušil a věc poslal do přestupkového řízení. Nejvyšší státní zástupce tehdy uspěl s dovoláním podaným v neprospěch advokátů, věc se vrátila městskému soudu k dalšímu projednání a promlčecí doba běžela dál. Podle Pytlouna uplynula letos 13. září. Věc se do tohoto data nepodařilo znovu projednat, ačkoliv poškozená nájemnice soudy opakovaně urgovala.

Od ledna 2016, kdy se spis vrátil od Nejvyššího soudu, se Hnilicovi k odvolacímu jednání podle Pytlouna nedostavili ani jednou. Loni v únoru Hnilicová vzkázala, že je v pracovní neschopnosti, což doložila lékařskou zprávou. V březnu dokladovali nepříznivý zdravotní stav oba, v květnu znovu. Soud proto přizval znalce, který měl posoudit zdravotní stav obžalovaných a jejich schopnost zúčastnit se jednání.

Znalec posudek dodal až letos v lednu. Konstatoval v něm, že oba Hnilicovi sice jisté zdravotní problémy mají, soudu se ale účastnit mohou. Z únorového jednání se však pro změnu omluvil obhájce Hnilicových s tím, že musí hájit jiného klienta. V dubnu zasedání zmařila omluva Hnilicové – advokátka byla opět v pracovní neschopnosti, tentokrát poté, co dostala anonymní dopis a vypovídala k němu na policii. V červnu poslali neschopenky oba obžalovaní. V červenci se zase nemohli dostavit znalci, kteří jim zpracovali nové posudky – byli totiž na zahraničním zájezdě. A v září se žádné jednání konat nemohlo, protože jeden z obhájců byl nejdříve na dovolené a potom na operaci.

Pražský vrchní soud Pytlounovi letos v červnu naznačil, že by na Hnilicovy mohl uvalit vazbu, jestliže by zjistil, že v době údajných zdravotních problémů chodí jako advokáti zastupovat klienty k jiným soudům. „Soud provedl ve věci rozsáhlé šetření, přičemž žádné takové skutečnosti či poznatky zjištěny nebyly,“ poznamenal soudce v usnesení o zastavení stíhání. Žádné podrobnosti ohledně toho, v čem konkrétně šetření spočívalo, neuvedl.

Pravomocný odsuzující rozsudek by pro Hnilicovy mohl znamenat i to, že by nadále nesměli vykonávat advokátní praxi. Česká advokátní komora vyškrtává ze seznamu advokátů ty, kteří byli odsouzeni za úmyslný trestný čin, pokud jejich trestná činnost ohrožuje důvěru v řádný výkon advokacie.

(čtk)