Andrej Babiš chce zdanit církevní restituce. SPD a KSČM ho podpoří

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš je ochoten vyhovět komunistům, kteří jako jednu z podmínek tolerance menšinové vlády uvedli požadavek, aby se doposud nevyplacené náhrady církvím zatížily 19% daní z příjmů. Návrh by podpořila také SPD.

Zdanění církevních restitucí bylo jedním z motivů volební kampaně ČSSD v roce 2013. Za čtyři roky ale na náhradách církvím Sobotkova vláda nic neměnila, jakoukoliv snahu totiž odmítala KDU-ČSL. V nové sněmovně by ale návrh mohl projít.

 

Zdanění dosud nevyplacených náhrad je jednou z podmínek, kterou komunisté stanovili pro toleranci menšinové vlády hnutí ANO. Podle Lidových novin by se tomu Andrej Babiš nebránil.

 

"Určitě, není důvod, aby se to nedanilo. V rámci koalice nebylo možné se k tomu vrátit, teď to asi možné bude," řekl Babiš deníku.

 

Hnutí ANO má ve sněmovně 78 poslanců, komunisté 15. Většinu pro prosazení zdanění církevních restitucí by ale Andrej Babiš ve sněmovně snadno nalezl. Zdanění restitucí podpořil také předseda hnutí SPD Tomio Okamura, to má 22 poslanců.

 

 

Církve mají do roku 2043 dostat od státu ještě 59 miliard za majetek, který jim už nebylo možné vydat. Částka se ještě zvýší podle inflace. Zároveň ale stát postupně omezuje příspěvek, který církve na svou činnost dostávaly a od roku 2030 přestane stát církvím na činnost přispívat úplně.

 

Církevní restituce schválila v roce 2012 vláda Petra Nečase. Církve dostaly majetek za 79 miliard, což představuje více než polovinu toho, co jim stát má celkově vyplatit. Jakoukoliv revizi církevních restitucí odmítají pravicové strany.

 

"Náhrada za ukradený majetek není příjem. Nemůže být proto daněna. Byla by to jen další krádež a křivda," komentoval Babišův záměr zatížit restituce daní z příjmu předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

 

 

Podle Babiše by zdanění kompenzovalo vyčíslení náhrad za ceny půdy, které podle předsedy hnutí ANO bylo nadhodnocené. Tehdejší vláda totiž nenechala ocenit jednotlivé zabavené pozemky, ale určila paušální sumu. Argumentovala tím, že vypracovat tisíce znaleckých posudků by stálo mnohem více.

 

Komunisté loni odhadovali, že by zdanění restitucí státu přineslo 11,5 miliardy. Danily by se jen peníze, které ještě nebyly vyplaceny.


Zařazenopá 10.11.2017 09:11:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/andrej-babis-chce-zdanit-cirkevni-restituce-spd-a-kscm-ho-podpori.html
Přílohy
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V