Ukončí globální ekonomickou párty nakonec Čína?

Když jsme před časem začali hovořit o globálním ekonomickém boomu, obvykle jsme se setkávali se skepsí. Nyní je už ovšem zřejmé, že tento boom skutečně probíhá a ekonomové postupně zvyšují své projekce očekávaného růstu světové ekonomiky. A nová ekonomická data stále pozitivně překvapují. Náš poslední odhad růstu globální ekonomické aktivity se pohybuje na 4,5 %, což je za tento rok nejvyšší dosažené tempo a nachází se téměř celý jeden procentní bod nad trendem. Volné kapacity docházejí, ale zatím se to na inflaci nijak viditelně neprojevuje, píše na stránkách Financial Times investor a ekonom ze společnosti Fulcrum AM Gavyn Davies.

Obdivuhodná je i šíře současného oživení, protože se na něm stále podílí všechny významné ekonomiky. Ta americká podle našich odhadů nyní roste o 3,7 %, eurozóna o 3,6 % a japonský růst se pohybuje kolem 1,5 %. Poprvé během tohoto cyklu navíc ožívají investice. Pro příští rok bude ovšem klíčový zejména vývoj v Číně, kde mohou nastat určité změny v ekonomické politice. Historický a odhadovaný současný růst světové ekonomiky shrnuje následující graf:

001

Následující tabulka ukazuje „anatomii“ růstu světové ekonomiky na počátku roku 2016 a nyní. Boom je dnes mnohem silnější, k čemuž přispívají v podstatě všechny významné ekonomiky:

001 

Ještě v roce 2016 panovaly značné obavy z globální recese a hlavní příčinou byl vývoj v Číně. Tamní akciový trh si v roce 2015 prošel prudkým pádem, následoval odliv kapitálu a zdálo se, že celý finanční systém bude destabilizován. K tomu se přidaly deflační síly vyvolané poklesem cen ropy a rostoucí nadměrné kapacity ve výrobním sektoru. Fed se navíc začal chystat na zvyšování sazeb a to vše vyústilo ve značné obavy z toho, že Čína bude zdrojem deflačního šoku pro celé globální hospodářství.

Došlo ovšem k posunu ekonomické politiky v samotné Číně i v USA. Čína obnovila kontrolu přeshraničního toku kapitálu, provedla fiskální a monetární stimulaci a začala omezovat nadměrné kapacity ve státem vlastněných společnostech. K tomu podnikla kroky k omezení půjček financujících spekulativní aktivity. Fed zase pozdržel své plány na zvedání sazeb, což přispělo ke snížení odlivu čínského kapitálu do zahraničí a ke stabilizaci tamního finančního systému. Krizi se tedy podařilo těsně vyhnout a začala expanze, která podle všeho pokračuje doposud.

Po uplynulém stranickém kongresu se nyní zdá, že čínská vláda už nebude klást takový důraz na absolutní výši růstu, ale na to, jak je rozložen v jednotlivých částech ekonomiky. Důraz bude zřejmě kladen zejména na rozvoj středu a západu země. Do popředí se dostanou i technologie a inovace, význam těžkého průmyslu poklesne. Vláda se bude více zaměřovat na kvalitativní stránku ekonomického rozvoje včetně kvality životního prostředí, vzdělání a sociálního zabezpečení. Nejde o žádný prudký odklon od strategie posledních let, ale přece jen se zdá, že absolutní ekonomický růst stále ztrácí na významu.

Řada ekonomů se domnívá, že cílem čínské vlády bude růst pohybující se kolem 6 % a přes výše uvedené nebude tolerován jeho významný pokles pod tuto hranici. Došlo by k němu tedy jen v případě, že by vláda učinila nějakou hrubou chybu ve své politice. V takovém případě by mohlo nastat i mnohokrát diskutované tvrdé přistání. Jeho pravděpodobnost se ale po stranickém kongresu nijak nezvýšila.

Zdroj: FT

 

Zařazenopá 10.11.2017 06:11:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3676690/ukonci-globalni-ekonomickou-party-nakonec-cina.html
Přílohy
KategorieUdálosti

Související témata

Čína | Ekonomický ředitel | Ekonomická krize
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V