Na koruně se po zvýšení sazeb vybíraly zisky (Komentář)

Z pohledu české měny nebyl tento týden příliš úspěšný. Zatímco maďarský forint v celotýdenním hodnocení stagnoval, polský zlotý si dokonce nepatrně polepšil, česká koruna ve finále oslabila. Kurzový vývoj byl ale v průběhu týdne poměrně volatilní. Po první polovinu týdne koruna posilovala a postupně se dostala na dohled hladiny 25,50 CZK/EUR. V trendu ji podporovala očekávání, že by ČNB mohla utáhnout svou politiku o něco výrazněji, než o standardních 25 bb. Trh též ocenil nečekaně vysoké říjnové PMI. Vysoká průmyslová aktivita je příslibem opětovně silného hospodářského růstu v závěrečném čtvrtletí letošního roku. Zlepšení situace v závěru třetího čtvrtletí potvrdila i dnešní statistika zářijové bilance zahraničního obchodu. Přebytek byl dokonce meziročně vyšší, vývozy stouply oproti loňskému září o téměř 6 %. Podrobnější komentář k výsledkům zahraničního obchodu za září naleznete na http://bit.ly/2zfC456.

ČNB nakonec nepřekvapila a zvedla svou klíčovou sazbu o 25 bb na 0,50 %. Opatrný výhled centrální banky předpokládající pro příští rok pouze necelé dvojí zvýšení sazeb, přiměl investory k výběru zisků. Výsledkem bylo oslabení koruny až k 25,75 CZK/EUR bezprostředně po skončení čtvrteční odpolední tiskové konference guvernéra Rusnoka. Podrobněji jsme výsledek čtvrtečního jednání bankovní rady ČNB diskutovali zde http://bit.ly/CNB4Q17CZ.

Náš výhled na úrokové sazby je ve srovnání s ČNB agresivnější. Nadále tak platí naše prognózy týkající se úrokových sazeb i měnového kurzu prezentované v aktuálním vydání Ekonomických výhledů (http://bit.ly/ceo4Q17). Předpokládáme, že ČNB bude zvyšovat sazby tempem jedno zvýšení za kvartál. V průběhu příštího roku tak čtvero zvýšení posune repo sazbu ČNB až k 1,50 %. Ve výhledu pro nadcházející týdny očekáváme opětovné testování hladiny 25,50 CZK/EUR. Efekt „konce roku“ a částečné uzavírání pozic ze strany některých investorů může podle nás znamenat mírné oslabení koruny do oblasti kolem 25,70 CZK/EUR. Během příštího roku ale koruna dále posílí a dostane se pod 25 CZK/EUR.

Autor: Jan Vejmělek

Zařazenopá 03.11.2017 15:11:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/1ab_new_comment

Výsledky firem - tržby, zisk

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V