ČNB volí opatrné zvyšování sazeb (Speciální analýzy)

ČNB na svém dnešním zasedání v souladu s tržním i naším očekáváním zvýšila svou klíčovou sazbu o čtvrt procentního bodu. Tisková konference se nesla v lehce holubičím tónu, což bylo podtrženo i faktem, že se o výraznějším utažení měnové politiky ani nehlasovalo. Nová prognóza HDP i inflace z dílny analytiků ČNB se posunula směrem k našemu výhledu, nicméně očekávaná trajektorie sazeb zůstává rozdílná. Výše předpokládané sazby v Q2 19 se od našeho výhledu výrazně neliší. Výhled ČNB implikuje pouze mírné zvýšení sazeb v roce 2018 následované překotným růstem sazeb v první polovině roku 2019. Podle naší prognózy k ní ČNB dojde pozvolným zvyšováním sazeb po čtvrtletích.

Bankovní rada dnes rozhodla o zvýšení repo sazby o 25 bb, diskontní sazby o 50 bb, zatímco depozitní sazba zůstala beze změny na 0,05 %. Některá mediální vystoupení centrálních bankéřů v říjnu naznačovala jejich apetit zvyšovat sazby rychleji. O zásadnějším zvýšení sazeb se podle slov guvernéra na zasedání diskutovalo, ale ke hlasování nakonec nedošlo. Rozhodnutí bankovní rady se opíralo o novou makroekonomickou prognózu, která pro Q4 17 vidí potřebu utažení měnových podmínek pouze o čtvrtinu procentního bodu. Nové výhledy ČNB se téměř shodují s naší prognózou v předpovědi pro HDP a jsou velmi blízko i co se týče předpokládaného cenového růstu. Liší se však v předpovědi úrokových sazeb. Zatímco my očekáváme posupné zvyšování sazeb po 25 bb v každém čtvrtletí až do Q1 19, tak ČNB předpokládá pouze malý růst úroků v roce 2018 a zásadní utahování měnových podmínek na začátku roku 2019. Výsledná sazba v Q2 19 pak už není zásadně odlišná, zatímco my vidíme sazbu 3M PRIBOR na 1,9 %, tak analytici ČNB na 1,7 %.     

I dnešní zasedání ČNB potvrdilo, že centrální bankéři hodlají zvyšovat sazby pozvolně a nechtějí se uchylovat k větším změnám v nastavení měnové politiky. Důležitou roli hraje také kurz. My  v našem odhadu   očekáváme   pozvolené  posilování  koruny,  protože  se  snažíme zachytit efekt zvýšené korunové likvidity na finančním trhu. ČNB to nedělá a navíc podle nás ve svém modelu uměle zvyšuje úrokový diferenciál mezi korunou a eurem. Výsledkem tak pravděpodobně je rapidní posilování koruny na horizontu prognózy. ČNB tak předpokládá, že měnové podmínky se utáhnou rychleji skrze devizový kurz, zatímco my očekáváme pomalejší posilování a vyšší úrokové sazby. Utahování sazeb by pak skutečně bylo pomalejší, kdyby koruna začala masivně posilovat. Riziko je, že to se stane již po únorovém zasedání. Po něm totiž ČNB po dlouhé době začne zveřejňovat svou prognózu pro korunu a ta by mohla být pro trh signálem, že korunu čeká velké posilování.
Autor: Viktor Zeisel

Zařazenočt 02.11.2017 17:11:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/dcf_new_comment


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.