Lupénka, nebo-li psoriáza, je chronické, neinfekční, zánětlivé, autoimunitní onemocnění. Latinský název psoriáza se odvozuje od slova „psora“, neboli odlupování, škrábání. Foto: Pixabay

Léčba lupénky loni stála přes 590 milionů, polovina nákladů jde na biologické léky

Léčba lupénky u klientů tří největších zdravotních pojišťoven stála loni přes 590 milionů korun. Speciální biologické léky, na které dosáhnou asi dvě procenta nemocných, čerpají asi polovinu nákladů. Ročně jde průměrně asi o 260.000 korun za pacienta. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytly pojišťovny pokrývající asi 80 procent populace. Podle údajů České akademie dermatovenerologie trpí v ČR lupénkou až čtvrt milionu lidí, z toho 70.000 těžkou formou.

 

Lupénka je onemocnění, které není vyléčitelné, terapie jen zlepšuje příznaky. Podobně jako u dalších nemocí, jejichž příčinou je porucha imunity jako revmatoidní artritida nebo roztroušená skleróza, pomáhá některých pacientům takzvaná biologická léčba. Náklady na tyto léky vyráběné z buněk živých organismů rostou meziročně o 1,5 miliardy korun.

Léky, které poskytují jen specializovaná centra, působí pouze na molekuly a pochody v lidském těle typické pro buňky spojené s nádorovým nebo autoimunitním onemocněním. Léčiva tak zlepšují či opravují schopnost sebeobrany organismu.

U Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), která dala na léčbu pacientů s lupénkou neboli psoriázou přes 463 milionů korun, se biologickou léčbu dostalo 891 pacientů. Za posledních pět let se jejich počet zvýšil o 57 procent. Náklady byly přes 235 milionů korun. U České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP) šlo o celkové náklady necelých 63 milionů korun, biologická léčba pro 146 pacientů z toho stála téměř 40 milionů korun.

„Nákladná moderní terapie ovšem není vhodná pro každého. Je přínosná skutečně jen pro mimořádně těžké případy. Indikační kritéria stanovuje Státní ústav pro kontrolu léčiv,“ vysvětlil mluvčí VZP Oldřich Tichý. Podmínkou je postižení více než dvou procent těla, což má kolem čtvrtiny pacientů, nebo také aktivní postižení kloubů nebo nemožnost použití jiných léků.

Prezident Společnosti psoriatiků a atopických ekzematiků Josef Pohůnek se ale domnívá, že by pravidla pro výběr pacientů mohla být mírnější. „Myslím si, že pravidla jsou až moc přísná, že by se to mohlo zmírnit,“ řekl již dříve ČTK.

Rohovatění kůže, které je hlavním příznakem lupénky, je způsobeno rychlou tvorbou kožních buněk, které se hromadí na povrchu kůže. To se projevuje vznikem ohraničených ložisek pokrytých stříbřitě bělavými šupinkami. Nemoc má také psychosomatický rozměr, duševní nepohoda zhoršuje její příznaky.

Nejčastějším způsobem léčby jsou masti obsahující kortikosteroidy. Ty mají řadu vedlejších účinků. „Tyto léčivé přípravky jsou většinou plně nebo částečně hrazeny z veřejného zdravotního pojištění,“ vysvětlila mluvčí ČPZP Elenka Mazurová. Hrazené nejsou přípravky, které se prodávají i v lékárnách, ale jako kosmetika.

U středně těžké a těžké formy, kterou má asi pětina pacientů, vyžaduje nemoc takzvanou fototerapii, tedy léčbu UV zářením nebo určitým typem světla, a systémovou léčbu náročnějšími léky.

Pojišťovny proplácejí nebo přispívají také na lázeňské pobyty nebo další přípravky. Například VZP u těžkých forem platí jednou ročně lázeňský pobyt. U dětí stejně jako ČPZP nabízí dotovaný lázeňský pobyt. Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra další přípravky a masti za 500 koruně ročně.

S nemocí může souviset i celá řada dalších onemocnění jako je cukrovka, problémy se srdcem a cévami, deprese, nemoci kloubů nebo vysoký tlak. Asi 80 procent pacientů uvádí, že nemoc má negativní dopad na jejich každodenní život. Mezi 30 až 50 procenty si stěžuje na narušené sexuální vztahy. U neléčených těžkých případů bylo prokázáno zkrácení života u mužů o 3,5 a u žen o 4,4 roku. Ke konci loňského roku kvůli ní asi 2500 lidí pobíralo invalidní důchod.

Počty pacientů a náklady na léčbu lupénky: 

Zdroj: data VZP, ZPMV a ČPZP
* pacienti s biologickou léčbou

Náklady VZP na biologickou léčbu lupénky: 

Zdroj: VZP

 

 

 

 

 

 

-čtk-