Nehoda reprofoto: youtube

Počet mediací mezi pachateli a oběťmi trestných činů klesá

Počet případů, kdy se znesvářené strany v občanskoprávních sporech obrátí na mediátora a hledají jiné než soudní řešení svých neshod, v Česku roste. Oproti tomu však klesá počet trestních mediací, tedy mimosoudních jednání mezi pachatelem a obětí. Podle Probační a mediační služby (PMS), která trestní mediace zprostředkovává, je jednou z příčin i přístup policistů a soudců, kteří upřednostňují rychlé vyřešení věci.

Zatímco v civilních sporech může soudce nařídit povinné setkání s mediátorem, v trestních věcech je účast na mediaci zcela dobrovolná a také bezplatná. Většina úspěšných trestních mediací končí dohodou o náhradě způsobené škody, často také omluvou pachatele.

Počet trestních mediací se od roku 2006 pohyboval kolem pěti až šesti stovek ročně. „Po roce 2010 pak nastal velký boom, kdy jsme se v přípravném řízení začali mediacím intenzivněji věnovat,“ popsal na dnešní konferenci ke Dni mediace analytik PMS Michal Karban.

Růst se zastavil před čtyřmi lety na počtu 1321. PMS připouští, že v té době měla nejvíce času k vyhledávání případů, v nichž by se mediace dala aplikovat – a to vzhledem k prezidentské amnestii, která dopadla na řadu trestů kontrolovaných probačními úředníky.

Od roku 2013 počet trestních mediací klesá, loni jich bylo 980 a letos zatím 473. Karban upozornil, že mediace je vhodná jen v části trestních případů a že vždy rozhoduje to, zda se jí vůbec chce zúčastnit oběť. Je také potřeba vyloučit z mediace takové pachatele, kteří jejím prostřednictvím chtějí pouze získat „plusové body“ a možnost mírnějšího trestu. Za další faktor označil spolupráci s orgány činnými v trestním řízení. „U rychlého přípravného řízení nám často čas na práci není poskytnut,“ podotkl. Jeho kolegyně Jana Burianová označila za „zabijáka mediace“ zkrácené přípravné řízení, které končí do dvou týdnů ode dne, kdy policisté obdrží podnět k stíhání méně závažného skutku. „To prostě nejde stihnout,“ poznamenala.

Třetina všech trestních mediací se týká nedbalostních trestných činů, zejména dopravních nehod. Jejich pachatelé jsou totiž specifičtí tím, že škodu způsobit nechtěli a často přicházejí sami s tím, že o mediaci stojí. Často se potřebují omluvit a věc urovnat, mívají čistý trestní rejstřík a také dostatek finančních prostředků.

Druhou nejčetnější skupinou jsou různé projevy vandalismu, následují krádeže. Trestné činy se závažnější fyzickou či psychickou újmou se řeší v jedné desetině prováděných mediací.

Počet provedených trestních mediací:

Rok 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017*
Mediace u dospělých 522 662 987 1047 1071 937 836 400
Mediace u mládeže 204 220 274 274 205 187 144 73

* do září 2017

Zdroj: Probační a mediační služba

(čtk)